Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malešević : Biće pšenice za domaće potrebe

Novi Sad -- Direktor novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Miroslav Malešević izjavio je u četvrtak da će zahlađenje i kiša sprečiti dalji pad prinosa pšenice i ocenio da će hlebnog zrna biti "knap" za domaće potrebe. "Padavine i zahlađenje omogučiće da se završi period formiranja i nalivanja zrna pšenice i da to prođe u što normalnijim uslovima. Međutim, šteta je već načinjena i ona je velika", rekao je Malešević za agenciju Beta procenjujući da će prinos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pšenice biti oko 2,5 umesto očekivanih 3,6 tona.

On je dodao da je Institut i pre suše procenio da će prinos pšenice zbog duge i oštre zime biti umanjen za 30 odsto i upozorio da će rod verovatno još biti umanjen, pre svega zbog visokih temperatura. "Zavisi kakvo će vreme biti u narednih dvadesetak dana. Ukoliko opet bude suša, praćena visokim temperaturama, prinos pšenice biće još umanjen", objasnio je Malešević navodeći da je i šećerna repa pretrpela velike štete.

Država, prema nejgovoj oceni, treba da proglasi sušu kao elementarnu nepogodu i oslobodi poljoprivredu određenih dažbina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.