Male tajne velikih javnih nabavki

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male tajne velikih javnih nabavki

Nekoliko najvećih investicija u Kragujevcu realizovano posle poništenih otvorenih konkursa, a posao sa izvođačima radova dogovoren u postupku „direktne pogodbe” u skladu sa zakonom, tvrde nadležni

Kragujevac – Pokriveni „buvljak”, odnosno „Šarena pijaca”, pa fiskulturna sala Druge kragujevačke gimnazije i rekonstrukcija gradskih bazena, zatim izgradnja obdaništa ustanove „Neven” i nabavka stolica za stadion „Čika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dača”, samo su neke o većih investicija u gradu koje su realizovane tokom nekoliko prethodnih godina.

U svim ovim slučajevima, naručilac posla je u prvom navratu raspisivao javni konkurs, a potom, posle žalbi ponuđača ili iz drugih razloga, te postupke poništavao. Kao po pravilu, poslovi sa firmama koje su na kraju angažovane dogovarani su u postupku bez prethodnog objavljivanja, odnosno u „direktnoj pogodbi”.

Zakon o javnim nabavkama, inače, predviđa ovakve postupke i tretira ih kao legitimne, ali pod uslovom da postoje „vanredne okolnosti” zbog kojih nije moguće sprovesti javni konkurs. Naručilac posla je, takođe, dužan da o ulasku u proceduru bez prethodnog objavljivanja obavesti Upravu za javne nabavke Republike Srbije, kao i da obrazloži hitnost ovakvog postupka.

Za „Šarenu pijacu”, na primer, naručilac posla, prvo grad Kragujevac a potom i JKP „Gradske tržnice”, u dva navrata je raspisao javni konkurs, ali su oba postupka poništena – prvi, pokrenut šestog septembra 2007, i drugi, raspisan 14. februara 2008. Nakon toga, „Gradske tržnice” su sprovele postupak bez prethodnog objavljivanja i u „direktnoj pogodbi” sa firmom GZZ „Gradnja” iz Stare Pazove potpisale ugovor na oko 125 miliona dinara.

Direktor „Gradskih tržnica” Radoslav Mirković je u nedavnoj izjavi za „Politiku” rekao da je procedura za javnu nabavku bez prethodnog objavljivanja morala da bude sprovedena zato što je, kako je objasnio, stari „buvljak” hitno morao da se izmesti sa lokacije kod sportske hale „Jezero” koja je dodeljena „Merkatoru”.

– To je bila vanredna okolnost koja je nalagala hitnost postupka. O tome smo obavestila Upravu za javne nabavke Republike Srbije, a kada od nje nismo dobila nikakvu povratnu informaciju, mi smo nastavili sa sprovođenjem postupka „direktne pogodbe” – objasnio je Mirković.

Inače, objekat „Šarene pijace” sazidan je i pored toga što je, kako je naš list već pisao, Komisija za zaštitu prava ponuđača republičke Uprave za javne nabavke u celosti poništila postupak koji su sprovele „Gradske tržnice”".

I fiskulturna sala Druge kragujevačke gimnazije prolazi kroz dve faze. Nakon što su dva postupka javnog konkursa, od četvrtog septembra 2007. i 31. januara 2008, u celosti poništena, ova škola ulazi u „direktnu pogodbu" i sa firmom ITSC LTD JU potpisuje ugovor na 91,8 miliona dinara. Prvi javni konkurs inače je poništen sa obrazloženjem da je ponuda nekih drugih firmi od oko 75 miliona dinara bila previsoka i da je „daleko prevazišla procenjenu vrednost javne nabavke”.

„Direktna pogodba” je sprovedena i za obdanište „Neven” i u slučaju nabavke 14.000 sedišta za stadion „Čika Dača”, a izgradnja bazena za neplivače i rekonstrukcija drugih objekata u okviru kompleksa gradskih bazena takođe su bile predmet javne nabavke.

U ovom slučaju, naručilac posla bio je grad Kragujevac, ne neko od javnih preduzeća ili ustanova. S obzirom na to da je otvoreni konkurs poništen i posao sa firmom „Ratko Mitrović”, vredan 42,5 miliona dinara, takođe sklopljen nakon „direktne pogodbe", za objašnjene smo se obratili gradskoj Upravi za javne nabavke. U izjavi za „Politiku", načelnica Uprave Danijela Drobnjak naglasila je da je ceo postupak sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

– Gradska Uprava za javne nabavke sprovela je postupak „direktne pogodbe" zato što je cela jedna kupališna sezona mogla da propadne zbog odluke Sanitarne inspekcije da u jednom trenutku zabrani rad gradskih bazena. To je bila vanredna okolnost, a celokupnu dokumentaciju u vezi sa ovom javnom nabavkom, kao i propratno pismo sa obrazloženjem zašto se ulazi u postupak bez prethodnog objavljivanja, mi smo prosledili republičkoj Upravi za javne nabavke. Do nas nije stigla nijedna primedba – rekla je Drobnjakova.

Ona je naglasila da je gradska Uprava za javne nabavke odgovorna samo za one postupke u kojima se kao naručilac posla vodi grad Kragujevac. U drugim slučajevima, kako je objasnila, odgovornost snose gradska javna i komunalna preduzeća, odnosno nadležni u tim firmama.

Brane Kartalović

-----------------------------------------------------------

Samo jedan izvođač

Nakon brojnih novinskih napisa o javnim nabavkama u Kragujevcu, vladajuća stranka „Zajedno za Kragujevac” juče se oglasila dopisom u kome je optužila kragujevački odbor Demokratske stranke da je u vreme njene vladavine lokalna uprava, takođe, sprovodila javne nabavke u postupku „direktne pogodbe”. „Za vreme vladavine DS, u Kragujevcu je skoro sve poslove dobijao jedan izvođač, i to direktnom pogodbom”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju „Zajedno za Kragujevac”.

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.