Maksimum inflacije do aprila

Izvor: B92, 14.Mar.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maksimum inflacije do aprila

Beograd -- Inflacija će dostići maksimum u martu, ali Narodna banka ne odustaje od cilja da do kraja godine inflacija bude 6 odsto, kaže guverner Dejan Šoškić.

Srbiju u naredna tri meseca očekuje najveći rast cena, predviđa Narodna banka Srbije.

Poskupljenje hrane, struje i nafte najviše će uticati na rast cena, ali centralna banka očekuje da će se od jula situacija stabilizovati i inflacija početi da pada. Ukoliko cene krenu naviše, guverner preti novim restriktivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << merama.

Guverner NBS Dejan Šoškić kaže da se u ovoj godini očekuje rast inflacije, ali istovremeno naglašava da će se centralna banka truditi da je obuzda.

Najkritičnije će biti u naredna tri meseca, kada će inflacija dostići svoj maksimum. U aprilu će za to najzaslužnija biti struja.

"Naše pretpostavke su da će poskupljenje struje na inflaciju imati uticaj od preko jedan odsto”, kaže guverner.

Pored struje, cene hrane će znatno uticati na rast inflacije, naročito u prvoj polovini godine. Ipak, guverner obećava da će se truditi da ne dođe do prelivanja u druge sektore.

"Naša je želja da do kraja godine ne kreiramo dodatni pritisak na strani tražnje, jer bi reakcija na tako nešto mogla da bude dodatna monetarna restriktivnost, što ima svoje uticaje na ukupan ekonomski nivo”, objašnjava Šoškić.

Ako će do leta rast cena negativno uticati na standard građana, onda će, prema mišljenju guvernera, najavljeni plan Vlade za reprogram kredita građana pozitivno uticati.

"U situaciji kada imate nešto manju ekonomsku aktivnost i kada želite da izađete iz krize što je moguće lakše da se razmišlja u ovom pravcu. Mislim da je to u interesu i samih banaka da nemaju prirast nenaplativih kredita", ocenjuje on.

Guverner navodi i da je devizno tržište u Srbiji "relativno stabilno" i da je od kraja novembra do danas vrednost dinara za oko četiri odsto povećana u odnosu na evro. Takav trend biće nastavljen i tokom cele godine.

O konferenciji guvernera Šoškića možete čitati i na našoj stranici Biz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.