Maks-2013: impresivni rezultati

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2013, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maks-2013: impresivni rezultati

02.09.2013. -

U podmoskovskom gradu Žukovski završava se Međunarodni avijaciono-kosmički salon. Njegovi rezultati su impresivni. Zaključeno je desetine ugovora u iznosu stotina milijardi rubalja. Forum je pokazao da su mogući odlični rezultati u stvaranju avionske tehnike u međunarodnoj kooperaciji.

Kao i tokom prethodnih aviosalona, današnji je obradovao interesantnim premijerama. Prvi put je prilikom MAKS-a demonstriran srednji višenamenski helikopter Ka-62, ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zvanični predstavnik kompanije Helikopteri Rusije Aleksej Mihejev.

- To je prvi ruski helikopter, koji je stvoren u okviru međunarodne kooperacije s evropskim partnerima. Između ostalih, motor za njega isporučuje francuska kompanija Turbomeca, koja spada u grupu Safran, transmisiju austrijska kompanija. Međutim, osnovni sistemi su ruski. Helikopter Ka-62 ima velike izvozne perspektive, on je tražen na tržištu.

Već tokom MAKS-2013 je bio zaključen ugovor s kolumbijskom kompanijom Vertical de Aviacion za isporuku 5 helikoptera Ka-62. U Kolumbiji će ih koristiti naftaši.

Na forumu je takođe bila održana promocija ruskog teškog vojno-transportnog aviona Iljušin-76MD-90A, ili, kako ga još zovu, Iljušin-476. Novi avion može da vozi 50 tona robe, domet mu je 6 hiljada kilometara. Na unutrašnjem tržištu je on tražen od strane takvih resora kao što su Ministarstvo odbrane, MVS i MUP. Iljušin-476 potpuno odgovara zahtevima Međunarodne organizacije: građanskog vazduhoplovstva i evrokontrole, - ističe glavni konstruktor aviona Andrej Jurasov.

- Avion potpuno odgovara obezbeđivanju letova na međunarodnim linijama. On će imati novi kompleks odbrane, koji će mu obezbediti zaštitu od protivavionskih raketnih kompleksa protivnika. Uzimajući u obzir ove osobine, on može da tokom više godina vrši zadatke upravo vojno-transportnog aviona.

Razvoj civilnog vazduhoplovstva u Rusiji je povezan, pre svega, s realizacijom dva projekta Ujedinjene korporacije za izgradnju aviona Superdžet-100 i MS-21. Avion Superdžet se već uspešno koristi, između ostalih i na međunarodnim linijama, stupanje u akciju srednjemagistralnih aviona MS-21 sa 130-180 sedišta planira se za 2017. godinu. Taj će avion verovatno imati ruski motor nove generacije, mada ćemo tu morati da se suočimo s konkurencijom, rekao je u intervjuu Glasu Rusije glavni konstruktor kompanije Avionski motor Igor Maksimov.

- Danas zajedno s korporacijom Irkut radimo na opskrbljivanju aviona MS-21 motorima PD-14. Pri tome smo se suočili s alternativnim predlogom kompanije Prat-Vitni. Motor PD-14 mora da ima najviši nivo konkurentnih osobina: i ekonomskih, i u pouzdanosti, udobnosti eksploatacije. Glavno je da je to čisto ruski motor iz domaćih materijala, koji neće zaviseti od nekih zastoja u isporukama iz inostranstva.

Istovremeno, kako je saopštio Igor Maksimov, korporacija Irkut vodi rad na zaključivanju prethodnih ugovora za isporuke aviona i sa motorima Prat-Vitni, i s PD-14.

Rezultati MAKS-a-2013 impresioniraju: potpisano je mnogo sporazuma u nabavci aviona i helikoptera, - ističe rukovodilac analitičke službe agencije Avijaluka Oleg Pantelejev.

- Prema ukupnoj vrednosti ugovora smo verovatno bliski sporazumima, koji su bili postignuti na MAKS-u pre dve godine. Mada nisu isključena iznenađenja, koja omogućuju da se obori rekord prethodnog salona. Prema broju i važnosti potpisanih sporazuma ozbiljno se napredovalo.

Završnih dana rada salon je otvorio vrata za obične posetioce, sve obožavaoce avijacije. Od poslovnih demonstracija se prešlo atraktivnim letovima pilotažnih grupa VVS Rusije Ruski vitezovi, Bregunice, Sokoli Rusije i Carski orlovi. Završiće se salon uveče 1. septembra.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.