Makedonski biznismen: Posle prekida saradnje s BIP-om nisam otišao iz Srbije

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski biznismen: Posle prekida saradnje s BIP-om nisam otišao iz Srbije

Makedonski biznismen, predsednik Upravnog odbora vinarije Tikveš Svetozar Janevski izjavio je da posle prekida poslovne saradnje s BIP-om nije otišao iz Srbije.

Naveo je da očekuje da će i dalje raditi na srpskom tržištu, jer veruje u region i regionalnu saradnju.

"Ničega se nismo odrekli", odgovorio je na pitanje o mogućoj ponovnoj saradnji sa BIP-om ili o nekom drugom ulaganju u Srbiju, ali nije želeo da precizira kakvi su mu planovi u vezi sa daljim poslovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na srpskom tržištu.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je istakao da nju najviše koči zatvorenost svake zemlje unutar sopstvenih granica.

"Mi smo napravili razvoj od granice do granice, a istovremeno pričamo o svetu bez granica i slobodnoj ekonomiji", kazao je on, navodeći da je za napredak ključno promeniti način razmišljanja.

Janevski je zato kao ohrabrujuće ocenio nedavno otvaranje zajedničkog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije koji će, kako je dodao, ubrzati protok robe.

Podsetio je i da poljoprivredna proizvodnja predstavlja tradiciju u svim zemljama regiona, da se njome i dalje bavi veliki broj ljudi, zbog čega smatra da je u trenutnim okolnostima izazov napraviti pomak i povećati konkurentnost agrara, kako na nivou država, tako i na nivou regiona.

Janevski je rekao da se zalaže i za digitalizaciju u svim segmentima, ali smatra da to na kraći rok nije dovoljno za uspeh država koje svoj rast u velikoj meri zasnivaju na poljoprivredi.

"Digitalizacija u kratkom roku ne može da pruži ono što može poljoprivreda", kazao je on.

Naglasio je i da je jedan od glavnih problema sa kojim se region suočava migracija radne snage.

"Bitno je da nađemo način da radnike zadržimo ovde", rekao je Janevski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.