Makedonska premija rizika najviša u povijesti

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Apr.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska premija rizika najviša u povijesti

SKOPJE - Spread na makedonske petogodišnje obveznice u odnosu na njemačke obveznice je na razini od 520 bpsa i najviši je u povijesti.

Usporedbe radi, još je u rujnu prošle godine bio na razini od 437 bpsa. Reakcija je to tržišta na političke tenzije koje su i razlogom sazivanja izvanrednih parlamentarnih izbora prvotno planiranih za 24. travnja, a kasnije, pod pritiskom međunarodne zajedni ce, odgođenih za 5. lipnja.

Makedonski primjer ujedno je i vrlo poučan >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kako jedna država unatoč solidnim makroekonomskim pokazateljima iopak predstavlja visoki rizik. Prošle je godine makedonski BDP porastao 3 posto, a očekuje se da će sličan rast biti i ove i iduće godine. Javni dug je relativno nizak i nalazi se na razini od 40% BDP-a dok bi fiskalni deficit ove godine trebao biti na razini između 3 i 4 posto.

No, sve to malo znači u kontekstu makedonske premije rizika koju prvenstveno određuje krhka politička struktura države na jugu Balkana gdje ozbiljna politička kriza traje već  mjesecima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.