Majkrosoftu 200 mil. dolara kazne

Izvor: B92, Tanjug, 23.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoftu 200 mil. dolara kazne

Ostin -- Savezni sud u Teksasu izrekao je najvećoj svetskoj softverskoj kompaniji Majkrosoft novčanu kaznu od 200 miliona dolara.

Kazna je izrecena zbog kršenja jednog tehnološkog patenta koji pripada kanadskom izdavaču softvera "i4i", a spor je vezan za način na koji softveri za obradu teksta "vord 2003" i "vord 2007" upravljaju XML dokumentima, preciznije markiranjem tih dokumenata.

Uprkos odluci suda, Majkrosoft je ubeđen da nije učinio nikakav prekršaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i namerava da uloži žalbu, kako bi doveo u sumnju validnost patenta kompanije "i4i".

Ovo je nova loša situacija za Majkrosoft, koji je izašao kao pobednik iz sudskog spora protiv kompanije TomTom, ali je kažnjen prošlog meseca sa 388 miliona dolara za ilegalno korišćenje jedne "antipiratske" tehnologije u svojim sistemima „vindouz" i "ofis" na koje pravo polaže kompanija Junilok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.