Majkrosoft: 68 odsto pirata

Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft: 68 odsto 'pirata'

Beograd -- U Srbiji je oko 68 odsto softvera nelegalno, kaže menadžerka prodaje u "Majkrosoft softveru".

Miljana Otašević kaže da je piraterija najveća u malim preduzećima, preduzetničkim radnjama i na kućnim kompjuterima. U velikim i srednjim preduzećima u Srbiji stepen legalizovanog softvera najveći je, kaže ona.

Ona je agenciji Beta rekla da su te kompanije na dobrom putu da se približe svetskom proseku po udelu legalnih programa koje koriste.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Jako veliki broj šećerana, pivara i velika prduzeća koja kupe svetske kompanije automatski dobijaju licence po ugovorima koje njihove majke firme imaju s 'Majkrosoftom'", navela je Otaševićeva.

Prema njenim rečima, u malim preduzećima je nelegalno između 70 i 75 odsto softvera, dok je najviše piratskih programa u malim preduzećima do 10 kompjutera i kod preduzetnika.

Legalizacija "Majkrosoftovih" kompjuterskih programa u Srbiji počela je pre pet godina, kada je 99 odsto svih programa te IT kompanije bilo nelegalno.

Otaševićeva je ocenila da je stepen piraterije u Srbiji u tom periodu znatno brže opadao nego u zemljama u okruženju i navela da je Srbija sada na nivou Rumunije, gde "Majkrosoftova" kancelarija postoji 10 godina.

Ona je kazala da je težnja "Majkrosofta" da računari koji se prodaju u Srbiji imaju legalni operativni sistem i dodala da korišćenje legalnih programa obezbeđuje tehničku podršku, servis, zaštitu od virusa, pravo na nove verzije softvera, popust za obuku zaposlenih i niz drugih povoljnosti.

Prema podacima BSA, prve organizacije koja se bavi "promovisanjem bezbednog i legalnog digitalnog sveta", 39 odsto softvera u svetu je piratizovano. U razvijenim zemljama taj procenat je između 25 i 30 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.