Magnohrom:Radnicima 200 € po godini

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magnohrom:Radnicima 200 € po godini

Beograd -- Radnicima Magnohroma će biti ponuđene stimulativne otpremnine u iznosu od 200 evra po godini radnog staža, saopštilo ministarstvo ekonomije.

Radnici najavili da će u Beogradu ostati dok ne dobiju potvrdu da će dobiti novac

U saopštenju se kaže da će za ovaj stimulativni socijalni program radnici Magnohroma imati mogućnost da se izjasne do 30. aprila. Radnici koji ne budu do 30. aprila prihvatili predložene stimulativne otpremnine, kasnije neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati pravo na iste, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije predlaže ovaj stimulativni program radnicima Magnohroma imajući u vidu njihov težak materijalni položaj, a isplata stimulativnih otpremnina radnicima koji se prijave za ovaj program u predviđenom roku će se izvršiti najkasnije do 10. maja 2008. godine.

Takođe, radnicima Magnohroma će biti omogućeno povezivanje radnog staža, a preduzeću Magnohrom će biti odobrene subvencije u iznosu od 20 miliona dinara mesečno radi pripreme za novi tender u cilju što bolje privatizacije ovog preduzeća.

Potraživanja radnika po osnovu neisplaćenih zarada u ovom preduzeću će imati jednak tretman kao i potraživanja radnika u svim ostalim preduzećima u Srbiji. Naplata potraživanja će se izvršiti iz sredstava od privatizacije, a visina namirenja zavisiće od uspeha tog procesa.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je ranije da u budžetu ne postoji stavka iz koje bi mogla biti isplaćena jednokratna pomoć Magnohromu. On je kazao da "jednokratni potezi" nisu rešenje za, već da je maksimalno što država može da učini je da ponudi stimulativan socijalni program za one koji žele da napuste firmu, kao i da pripremi proces privatizacije kako bi on ovog puta uspeo.

Prema njegovim rečima, Magnohrom je već stavljen na subvencije i priprema se njegova privatizacija u delovima, jer u celini za to preduzeće ne može da se nađe kupac. Odgovarajući na pitanje o najavljenoj pomoći od 450 miliona dinara za radnike Magnohroma, Dinkić je kazao da "ne zna ko je tu pomoć najavio i da to treba da komentariše onaj ko je to najavio".

Više stotina radnika kraljevačkog Magnohroma protestovuje ispred Vlade Srbije zahtevajući isplatu zaostalih zarada posle raskida neuspele privatizacije sa indijskim "Global stilom". Radnici očekuju da će biti doneta odluka o isplati zaostalih zarada u tri rate. Prema predlogu štrajkača, prva rata duga čija je ukupna vrednost 450 miliona dinara, trebalo bi da bude isplaćena 20. aprila, druga 9. maja, a treća posle izbora 11. maja.

Predstavnici Magnohroma izjavili su nakon prethodnog protesta 1. aprila da je sa savetnikom premijera Slobodanom Lalovićem postignut dogovor da se zaposlenima u toj firmi na ime neizmirenih zarada isplati 450 miliona dinara u tri rate. Vlada je posle toga odlučila da formira radnu grupu koja će posetiti Magnohrom, kako bi se informisala o problemima u privatizaciji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada ponudila socijalni program za radnike Magnohroma

Izvor: TV Avala, 10.Apr.2008

Radnicima "Magnohroma" biće ponuđene stimulativne otpremnine od 200 evra po godini radnog staža, a o tom socijalnom programu treba da se izjasne do 30. aprila, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.