Maduro: Zemlje OPEK-a blizu potpisivanja sporazuma o ceni nafte

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2016, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maduro: Zemlje OPEK-a blizu potpisivanja sporazuma o ceni nafte

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je tokom sastanka s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim da su zemlje OPEK-a i one koje nisu članice ove organizacije blizu potpisivanja sporazuma o ceni nafte.

Ranije je saopšteno da je održan sastanak Alijeva i Madura u uskom sastavu. U Bakuu je Maduro održao radne sastanke sa ciljem da se postigne uzajamno razumevanje u vezi sa stabilizacijom cene nafte u svetu. U sastavu delegacije je i ministar nafte Venecuele Euholio del Pino. „S predsednikom Azerbejdžana sam razgovarao o sporazumu zemalja koje nisu u OPEK-u. Veoma smo blizu potpisivanju sporazuma. To će biti učinjeno radi formiranja realne cene nafte“, rekao je Madurov.

29. oktobra OPEK je na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra usaglasio ograničavanje proizvodnje nafte na 32,5 do 33 miliona barela dnevno, ali zasad nema dogovora o konkretnim limitima za svaku od zemalja u organizaciji.  Konačna odluka trebalo bi da bude doneta na sastanku OPEK-a 30. novembra u Beču, a organizacija se nada da će se sporazumu priključiti i drugi proizvođači nafte. Ranije je portparolka Ministarstva energetike Azerbejdžana Zamina Alijeva izjavila da će ta zemlja prihvatiti bilo koju odluku OPEK-a u vezi s proizvodnjom nafte, a predsednik Azerbejdžana je rekao da je Baku spreman da jednostrano odustane od povećanja proizvodnje nafte, ne čekajući odluke drugih proizvođača ovog energenta.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.