Madrid i Lisabon traže pomoć od bivših kolonija

Izvor: Vostok.rs, 19.Nov.2012, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid i Lisabon traže pomoć od bivših kolonija

18.11.2012. -

Tako nešto još nisu videli na godišnjim ibero-američkim samitima. Kralj Španije Huan Karlos Prvi, premijer Španije Mariano Rahoj, Predsednik Portugala Anibal Silva i predsednik Evropske komisije Manuel Barozu pozvali su bivše kolonije da spasu njihove bivše metropolije. 22. samit šefova država i ministara inostranih poslova Južne i Centralne Amerike, Španije, Portugalije i Andore završen je u španskom primorskom Kadisu.

Tonalitet susreta je odredio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << španski monarh. Huan Karlos Prvi je rekao da je vreme da se proširi trgovinsko-ekonomska saradnja. Ona može da da znatan podstrek ekonomskom rastu u Evropi. Premijer Mariano Rahoj je bio još otvoreniji. Više Latinske Amerike u Evropi i u Španiji, - izjavio je on. To je najefikasniji recept lečenja svih današnjih finansijskih i ekonomskih bolesti Starog Sveta. Predsednik Portugala Anibal Silva je propagirao ibero-američku saradnju kao investicije u budućnost.

U to da su ekonomije Evrope bolesne predstavnici Novog Sveta ubedili su se prvih časova svoje posete. Ranije i u vreme posete od Pariza do Rima i od Atine do Madrida i Lisabona održane su akcije više hiljada ljudi protiv mera stroge budžetske štednje i smanjenja plata u zemljama EU.

Madrid i Lisabon mogu da se nadaju na pomoć svojih rođaka iza okeana. Evropska kriza nije obuhvatila Latinsku Ameriku, - kaže ruski ekspert, glavni urednik časopisa Latinska Amerika Anatolij Travkin.

- Danas bivše metropolije, Španija i Portugal imaju veoma ozbiljnu finansijsku i ekonomsku krizu. Bezuslovno, one računaju da u Latinskoj Americi postoje organizacije, firme ili vlade, koje su u stanju da investiraju u ekonomiju Španije i Portugalije. Za to postoje uslovi, jer se Latinska Amerika razvija dobro i stabilno. Kako mogu da budu procenjene nade španskog premijera?

Bez obzira na genetsko srodstvo i davne veze Latinska Amerika možda nije spremna da zagrli svoje starije iberijske rođake, - kaže rukovodilac Centra novčano-kreditnih i valutno-finansijskih problema Instituta Evrope RAN Anatolij Bažan.

- Možda će u Španiji učestvovati neznatni deo kapitala. U Španiji je danas veoma ozbiljna bankarska kriza. Sanacija banaka, njihova podrška traže velike iznose. Situacija je u Evropi dosta ozbiljna. Biće teško privući privatne kapitale u velikom obimu.

Španija i Portugal su bile među prvima, koga je zahvatio talas finansijske krize 2008. godine. U obema zemljama su zbog toga pale vlade. Obe su na rubu bankrotiranja. I Madrid, i Lisabon smanjuju budžetske stavke i povećavaju poreze.

U Južnoj i Centralnoj Americi, naročito u Brazilu, Kolumbiji, Čileu je ako ne i ekonomski bum, onda je stabilno povećavanje bruto-domaćeg proizvoda. Prema prognozama, 2013. godine ekonomski rast na latinoameričkom kontinentu će iznositi u proseku 4 odsto.

Sledeći samit mora da bude održan 2013. godine u Panami. Verovatno će tada biti jasno: hoće li u Evropi postati više Latinske Amrike, prema rečima španskog premijera.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ibero-američki sastanak: Španija i Portugal traže spas u bivšim kolonijama

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Nov.2012

CADIZ - Iako je španski kralj Juan Carlos bio domaćin prošlonedeljnog Ibero-američkog sastanka na kojem su prisustvovali lideri Španije, Portugala, Andore i 20 zemalja Latinske Amerike, najvažnija osoba bila je Dilma Rousseff, predsednica Brazila.  

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Metropole mole kolonije da ih spasu

Izvor: B92, 19.Nov.2012

Beograd -- Hoće li u Evropi biti više Latinske Amerike?..Kralj Španije Huan Karlos Prvi, premijer Španije Mariano Rahoj, Predsednik Portugalije Anibal Silva i predsednik Evropske komisije Manuel Barozu pozvali su bivše kolonije da spasu njihove bivše metropole...Tako nešto još se nije čulo ni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.