Mađarska zainteresirana za plin iz budućeg LNG terminala

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Okt.2018, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska zainteresirana za plin iz budućeg LNG terminala

BUDIMPEŠTA - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je u utorak u Budimpešti gdje se sastao s mađarskim ministrom vanjske trgovine i vanjskih poslova Péterom Szijjártóm a tema je bio terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku.

Mađarska i Hrvatska uputit će Europskoj komisiji zahtjev o utvrđivanju tarifa za isporuku plina s LNG terminala, izjavio je Péter Szijjártó. Mađarska bi mogla prihvatiti 1,7 milijardi kubičnih metara plina godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od terminala koji ima kapacitet od 2,6 milijardi kubičnih metara, rekao je Szijjártó dodavši da je druga realna alternativa isporuka plina koji ExxonMobil i OMV Petrom vade iz Crnog mora.

„Za Mađarsku je opskrba plinom strateško pitanje i naš je interes imati više dobavnih pravaca. Trenutno su dva alternativna izbora od kojih je jedan iz Crnog mora, a drugi je LNG terminal na otoku Krku" rekao je ministar Szijjártó naglasivši kako će to zasigurno poboljšati bilateralne odnose koji su protkani energetskim pitanjima.

„Veseli činjenica da je mađarska strana zainteresirana za zakup dijela kapaciteta terminala te vjerujem da ćemo kroz razgovore slijedećih nekoliko mjeseci iznaći rješenje, a u cilju što boljeg razumijevanja energetskih pozicija obiju strana" zaključio je Ćorić.

„S obje strane postoji želja za daljnjim promicanjem i produbljivanjem suradnje na području energetske sigurnosti i diverzifikacije dobavnih energetskih pravaca" rekao je Ćorić a jedna od tema bila je i status izgradnje kompresorske stanice koja će omogućiti dvosmjerni protok plina na interkonekciji Hrvatske i Mađarske, a čiji se završetak izgradnje očekuje tijekom slijedeće godine.

„Diverzifikacijom dobave i transportnih puteva povećavamo sigurnost opskrbe što u konačnici rezultira fleksibilnijem tržištu energenata"

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.