Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 12:43

Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija

Mađarska je u 2023. godini privukla investicije u iznosu od rekordnih 13 milijardi evra, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Svetska ekonomija se prema njegovim rečima suočila sa "veoma ozbiljnom krizom" pošto je nivo globalnih investicija od 2021. do 2022. godine pao za 12,5 odsto, a u prvoj polovini 2023. godine je zabeležen pad ulaganja za dodatnih 30 odsto, prenosi agencija MTI.

Sijarto je istakao da je Mađarska uprkos negativnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << globalnim trendovima u 2022. godini privukla 6,5 milijardi evra stranih investicija, a u 2023. godini više od 13 milijardi evra, uz podršku grantova Vlade Mađarske u iznosu od dve milijarde evra.

Investicije su otvorile rekordnih 19.000 radnih mesta u zemlji, rekao je mađarski ministar.

Kina je prošle godine bila najveći strani investitor u Mađarskoj, a druga najveća grupa ulagača su lokalna preduzeća, što znači da Mađarska sada ima jak poslovni sektor koji može da se takmiči sa stranim investitorima, naglasio je Sijarto.

Mađarska je pobednik "nove ere globalne ekonomije" pošto je privukla mnoge investicije iz industrije električnih vozila koja će definisati novu eru, zaključio je Sijarto.

Kineski proizvođač električnih automobila "BYD" će graditi svoju prvu evropsku fabriku u mađarskom gradu Segedinu, preneli su mediji u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Jan.2024

Mađarska je u 2023. godini privukla investicije u iznosu od rekordnih 13 milijardi evra, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, a prenosi B92Biz. Svetska ekonomija se prema njegovim rečima suočila sa “veoma ozbiljnom krizom” pošto je nivo globalnih investicija...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.