Mađarska bez kredita MMF-a

Izvor: B92, 06.Sep.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska bez kredita MMF-a

Budimpešta -- Mađarska može da prođe i bez finansijske pomoći od MMF-a, ukoliko vlada sačini kredibilni ekonomski program, kaže viceguverner Ferenc Karvalič.

U slučaju da se situacija na finansijskim tržištima ponovo pogorša, dobro je imati podršku Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je viceguverner mađarske centralne banke.

"Ako političari predlože investitorima razumni, obimni i kredibilan ekonomski program, smanjiće se rizik da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dužnički problemi ponoviti. U tom slučaju neće nam biti potreban dalji kredit od MMF-a".

"Ali, ukoliko se situacija na međunarodnim tržištima opet pogorša, mogu problemi sa dugovima ponovo oživeti. U takvoj situaciji bi pomoć, koju mogu obezbediti međunarodne institucije, bila za Mađarsku najjeftinije osiguranje", izjavio je Karvalič za mađarske novine "Nepsabadšag" (Népszabadsg).

Mađarska je morala 2008. godine da zatraži, kao prva zemlja iz Evropske Unije (EU), kredit od MMF-a, koji je pomogao Budimpešti da spreči državni bankrot, podsećaju agencije. Tadašnja vlada se obavezala da će usvojiti mere štednje za konsolidaciju javnih finansija.

Od kraja minule godine, međutim, Mađarska ne uzima novac iz tog kredita, pošto im uspeva da neophodna sredstva dobiju na finansijskim tržištima.

Prema mišljenju centralne banke, međutim, u sadašnjoj, nesigurnoj situaciji se apetiti investitora za rizičnijim akcijama mogu opet promeniti i Mađarska ponovo može biti prinuđena da se obrati MMF-u.

"EU ne želi da pregovara. Očekuje od nas da do 2011. godine smanjimo deficit ispod granice od tri procenta bruto domaćeg proizvoda", dodao je Karvalič, prema kome je potiskivanje budžetskog deficita ispod dozvoljenog limita i u interesu same Mađarske, jer će to poboljšati kreditni rejting zemlje.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.