MOMIROVIĆ: Tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2023, 23:56

MOMIROVIĆ: Tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast (FOTO)

Ministar Tomislav Momirović govorio je o ciljevima Ministarstva trgovine kada je reč o razvoju elektronske trgovine.

- Pozivam sve da zajedno radimo na tome da dodatno unapredimo tržište elektronske trgovine koje danas u Srbiji beleži dvocifren rast - izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović tokom obraćanja na centralnom e-commerce događaju u Srbiji "Hot Spot eCommerce Awards" u organizaciji "eCommerce asocijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije".

- U prethodne tri godine bilo je više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije. Ministarstvo trgovine će zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije. Razvoj elektronske trgovine sa sobom donosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na Internetu - izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je cilj Ministarstva trgovine da u Srbiji imamo još puno uspešnih poslovnih priča kada je reč o razvoju elektronske trgovine, i da je stoga potrebno dodatno podići svest i poverenje potrošača u elektronsku trgovinu, razvijati bezgotovinsko plaćanje i pratiti trendove na tržištu EU gde nas očekuju značajne promene na polju legislative kako bi našim kompanijama omogućili da kroz kanal elektronske trgovine izvovze robu na ovo tržište.

- U okviru naše tržišne inspekcije svakodnevno uz pomoć najmodernijh softvera vršimo pretragu javno dostupnih podataka na Internetu, naročito na društvenim mrežama u cilju suzbijanja nelegalne trgovine. Samo u prošloj godini je identifikovano preko 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvoljene, dok tržišna inspekcija u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine naložili online platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba. Kroz neposredni inspekcijski nadzorn u cilju suzbijanja sive ekonomije na Interenetu, u 2022. godini je u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om oduzeto više od 800.000 komada različitih proizvoda - izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

E-commerce asocijacija Srbije sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada "Hot Spot eCommerce Awards" kojima se odaje priznanje iz oblasti e-trgovine kompanijama koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.