MOMIROVIĆ: Daćemo podršku našim komšijama kako bi obezbedili plovnost Dunava

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2022, 15:44

MOMIROVIĆ: Daćemo podršku našim komšijama kako bi obezbedili plovnost Dunava

Na sastanku ministara razgovarano je i o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom Koridoru X i plovnom putu između dve zemlje.

Vlada Bugarske je prihvatila ponuđenu podršku Srbije u vidu mehanizacije koja će već sledeće nedelje izvršiti interventne bagerske radove na Dunavu, našem svojevrsnom zajedničkom auto-putu, od strateške važnosti za obe države, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon bilateralnog sastanka u Sofiji sa tehničkim potpredsednikom Vlade i ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Hristom Aleksijevim.

- Dogovorili smo se da formiramo Radnu grupu koja će odgovoriti na sve izazove strateške prirode koji su pred nama, zbog ratnih okolnosti u kojima se našla Evropa, ali i energetske krize. Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države. Zahvalio bih se potpredsedniku Vlade Aleksievu, jer je pokazao i spremnost da na njihovoj železničkoj transportnoj mreži da prednost našem kargo saobraćaju koji će Srbiju snabdevati ugljem - izjavio je Momirović. On je dodao da uspevamo da obezbedimo sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu, uz očekivanje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da ćemo uspešno realizovati započete projekte i zajednički raditi na budućoj saradnji u oblasti rečnog i železničkog saobraćaja.

- Otvorili smo i strateška pitanja, poput onog koje se odnosi na intermodalni terminator, a koji će ostvariti intezivniji i kvalitetniji železnički saobraćaj u narednom periodu. Ovaj projekat će omogućiti i brži putnički saobraćaj, jer će rasteretiti puteve od kargo saobraćaja. Uskoro počinjemo sa realizacijom pruge od Niša do Dimitrovgrada, čime ćemo prevazići hitne probleme, ali i realizovati strateške ciljeve - zaključio je Momirović.

Podsećamo da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzelo sve potrebne aktivnosti u svrhu obezbeđivanja plovnosti rečnih puteva, te tako u Srbiji danas nemamo obustavu rečnog saobraćaja. Mehanizacija je upućena na sektore Čortanovci i Futog, kao i kod Bariča na Savi, gde su u toku interventni bagerski radovi koji bi trebalo da omoguće propisanu dubinu i širinu plovnog puta, čak i u uslovima drastično niskog vodostaja kakav je danas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.