MMF upozorava Portugal: Pazite šta radite

Izvor: GdeInvestirati.com, 18.Mar.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF upozorava Portugal: Pazite šta radite

LISABON - Uprkos napretku, Portugal treba da nastavi srednjoročne mere budžetske štednje da ne bi ponovio greške zbog kojih je upao u krizu, upozorio je MMF.

"Budžetska konsolidacija treba da se nastavi u srednjoročnom periodu, ne samo zbog velikog javnog duga, već da bi se izbegle ranije fiskalne greške", piše u izveštaju MMF o Portugalu.

Privredni rast je počeo ponovo 2013. godine i stopa nezaposlenosti opada, naveo je MMF.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << privrednog rasta od 0,9 odsto 2014. godine, portugalska vlada planira povećanje bruto-domaćeg proizvoda (BDP) za 1,5 odsto 2015. godine.

Ali, ocenio je MMF, "privredni oporavak je još slab. Predviđamo da ekonomski rast neće biti veći od 1,25 odsto".

Portugal je maja 2014. zvanično izašao iz međunarodnog finansijskog plana pomoći od 78 milijardi evra. Taj novac je dobio od MMF-a i Evropske unije pod uslovom da sprovede stroge mere štednje.

Ohrabren uspešnim programom fiskalnog prilagođjavanja i izuzetno niskim stopama zaduživanja u evrozoni, Portugal je počeo i da unapred isplaćuje deo dobijenog kredita.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.