MMF ulazi u Irak da podrži finansije

Izvor: B92, 08.Jul.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF ulazi u Irak da podrži finansije

Vašington -- Međunarodni moneratni fond najavio je program za Irak vredan 5,34 milijarde dolara.

Program je namenjen jačanju iračkih državnih finansija, koje su pogođene padom cena nafte i borbom protiv Islamske države.

MMF je saopštio da će odmah dobiti trogodišnji zajam od 634 miliona dolara Bagdadu, kome je novac potreban za stabilizaciju platnog bilansa i za obezbeđenje izvršavanja njegovih dužničkih obaveza, prenosi agencija Frans pres.

Predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i fokusiranje Iraka na održavanje stabilnosti domaće valute prema američkom dolaru, uz postepeno ukidanje deviznih ograničenja.

Program će, takođe, uključivati mere fiskalne konsolidacije usmerene na rezanje neefikasnih kapitalnih izdataka uz istovremenu zaštitu socijalne potrošnje, naveo je MMF.

Iz Fonda su dodali da je iračka ekonomija pala prošle godine za 2,4 odsto, uprkos povećanju proizvodnje nafte za 13 procenata. Nenaftni deo privrede je zabeležio pad od 19 odsto, "što je posledica sukoba sa ISIS-om i realizacije mera tekuće fiskalne konsolidacije", piše u saopštenju.

Novac u okviru novog programa će, kako istuče MMF, podržati i mere za zaštitu siromašnih, za jačanje upravljanja finansijama i borbu protiv korupcije.

"Iračka ekonomija je primila dva teška udarca, koji su proistekli od napada ISIS-a i oštrog pada globalnih cena nafte", rekao je zamenik glavnog direktora MMF-a Min DŽu.

Ostali ciljevi programa reforme odnose se na sprovođenje mera protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, naveo je MMF.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF: Pomoć Iraku 5,3 milijardi dolara

Izvor: Blic, 08.Jul.2016

Međunarodni moneratni fond (MMF) najavio je danas program za Irak vredan 5,34 milijarde dolara, kako bi pomogao jačanje iračkih državnih finansija, koje su pogođene padom cena nafte i borbom protiv Islamske države...MMF je saopštio da će odmah odobriti trogodišnji zajam od 634 miliona dolara...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.