MMF u Srbiji sredinom septembra

Izvor: NaDlanu.com, 24.Avg.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF u Srbiji sredinom septembra

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je u petak da je dolazak misije MMF-a u Srbiju planiran za sredinu septembra.

Cilj dolaska u Srbiju "kratke misije MMF-a" je, kako je u izjavi za medije rekao Lisovolik, analiza činjeničnog stanja, odnosno procena najnovijih makroekonomskih izgleda."Misija će, takođe razgovarati o zabrinutosti MMF-a povodom nedavnih izmena zakona o Narodnoj banci Srbije koje su narušile njenu autonomiju, kao i povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << fiskalne situacije", istakao je Lisovolik.On je dodao da se predstavnici MMF-a "neće angažovati na pregovorima o aranžmanu".Aktuelni aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je ovogodišnji budžet odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Odnosno, planirano je veće zaduživanje kroz emitovanje državnih obveznica, kao i veći obim državnih garancija.Taj aranžman je kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti" što znači da se odobrena pomoć može koristiti samo u slučaju nepredvidjenih teškoća Srbije u ispunjavanju obaveza prema inostranstvu izazvanih negativnim posledicama međunarodne krize.MMF je poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.BEOGRAD, 24. avgusta 2012. (Beta)

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.