MMF snizio prognozu za ceo svet: Najniže cifre od 1990.

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 15:48

MMF snizio prognozu za ceo svet: Najniže cifre od 1990.

Međunarodni monetarni fond snizio je svoju prognozu privrednog rasta svetske ekonomije na 2,8 odsto sa 2,9 u januaru.

Na srednji rok, ta finansijska institucija predviđa rast globalnog BDP-a od 3 procenta, što je najniža cifra u izveštaju MMF-a još od 1990. godine, prenose svetski mediji.

Razlozi što je malo verovatno da će se inflacija vratiti u ciljne okvire, pre 2025, prema izveštaju, jesu to što su Kina i Južna Koreja napredovale na polju podizanja životnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << standarda, kao i sporiji rast radne snage na globalnom nivou i geopolitička previranja poput Bregzita i ruskog napada na Ukrajinu.

"Anemični izgledi odražavaju tvrde pozicije ekonomskih politika neophodne da se obori inflacija, posledice nedavnih pogoršanja finansijskih uslova, tekući sukob u Ukrajini i sve veća geoekonomska podeljenost“, navode iz MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.