MMF smanjio procjenu rasta Slovenije za ovu i iduću godinu

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Okt.2019, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF smanjio procjenu rasta Slovenije za ovu i iduću godinu

LJUBLJANA - Međunarodni monetarni fond (IMF) smanjio je u svom zadnjem izvješću procjenu gospodarskog rasta u Sloveniji pa će, prema novoj prognozi,  slovenski BDP ove godine porasti za 2,9 posto, a isti rast zadržat će se i iduće godine, što je znatno smanjenje u odnosu na prijašnje prognoze o rastu od 3,4 posto.

Procjene gospodarskog rasta za ovu i iduću godinu smanjio je nedavno i ured za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) slovenske vlade, koji sada za ovu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << najavljuje rast od 2,8 posto te povećanje rasta na tri posto u idućoj godini.

Korekcije procjena rasta baziraju se na hlađenju gospodarstva u glavnim ekonomskim partnericama Slovenije u EU-u, u prvom redu u Njemačkoj i Italiji.

Zbog  manjih proračunskih prihoda uslijed sniženih očekivanja rasta BDP-a u odnosu na ranije planove slovenska vlada je u proračunu za iduću godinu smanjila predviđenu proračunsku potrošnju na najviše 10,35 milijuna eura, ali i dalje očekuje da će u 2020. godini država poslovati s 1-postotnim proračunskim suficitom, uz potrebu štednje i rezanja troškova u gotovo svim resorima, osim ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva obrane.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Procjena MMF-a: Tone ekonomski rast u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2019, 07:24

BANJALUKA - Ekonomski rast u BiH u ovoj godini neće biti 3,1 odsto, kako je to Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u aprilu, već svega 2,8 odsto, pokazuju najnovije procjene MMF-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.