MMF se poklapa sa premijerom, ali guvernerka misli drugačije

Izvor: B92, 14.Sep.2018, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF se poklapa sa premijerom, ali guvernerka misli drugačije

Moskva -- Rusija bi mogla da ima koristi od daljeg smanjenja ključne kamatne stope ako inflacija ostane prigušena, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Ruska centralna banka bi danas trebalo da analizira kamatne stope, a samo dan uoči toga MMF je poručio da bi "dalje labavljenje monetarne politike bilo odgovarajuće ako bazna inflacija ostane ispod cilja od 4,0 odsto i ako inflatorni pritisci i dalje budu niski", prenosi Rojters.

Takav stav poklapa se sa onim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je izrekao ruski premijer Dmitrij Medvedev prošle nedelje, ali je u suprotnosti sa stavom same centralne banke, odnosno guvernerke Elvire Nabiuline koja je ovog meseca izjavila da postoje razlozi i za zadržavanje kamatnih stopa na postojećem nivou, ali i za njihovo povećanje.

Anketa Rojtersa je pokazala da tržište očekuje da će ključna kamatna stopa biti zadržana na 7,25 odsto, i da će takvu odluku pratiti upozoravajuća poruka centralne banke o mogućem pooštravanju monetarne politike u bliskoj budućnosti, s obzirom na rizike koji proizlaze iz nedavnog pada rublje.

Godišnja inflacija u Rusiji je na putu da do kraja godine ubrza na 3,5 odsto, što znači da će ostati znatno ispod cilja od 4,0 odsto, usled oporavka domaće tražnje, slabljenja rublje i drugih faktora, navodi MMF.

Međunarodni kreditor je takođe potvrdio svoju prognozu privrednog rasta Rusije za ovu godinu od 1,7 odsto, i podržao je plan o podizanju starosne granice za odlazak u penziju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.