MMF pozdravio odluku ECB

Izvor: B92, 04.Sep.2014, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF pozdravio odluku ECB

MMF je izrazio snažnu podršku iznenađujućoj odluci Evropske centralne banke da se suprostavi usporavanju privrednog rasta i pretnji od deflacije u evrozoni.

"Srdačno pozdravljamo mere ECB, koje će pomoći u otklanjanju opasnosti od dugotrajno niske inflacije", izjavila je direktorka MMF-a Kristin Lagard, a prenela agencija Frans pres.

MMF je u više navrata pozivao ECB da preduzme dodatne korake i pomogne ekonomiji 18 zemalja evrozone, koje se još uvek bore sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krizom, uprkos finansijskoj pomoći za Grčku, Portugaliju i Irsku.

U svetlu rastuće zabrinutosti da je evrozona na ivici opasnog vrtloga pada cena, centralna banka je snizila referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto sa prethodnog istorijskog minimuma od 0,15 odsto. Banka je, takođe, oborila kamatnu stopu na depozite, koju banke plaćaju kako bi novac pohranile u centralnoj banci, na minus 0,2 sa minus 0,1 odsto.

Retki su analitičari koji su očekivali da će ECB ovog meseca povući takav potez, budući da smatraju da on, zbog ionako rekordno niskih troškova zaduživanja, ne bi bio posebno učinkovit.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.