MMF ne odustaje: Srbiju čekaju nove cene struje i gasa od 1. novembra

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 11:07

MMF ne odustaje: Srbiju čekaju nove cene struje i gasa od 1. novembra

Struja će, ipak, poskupeti od 1. novembra i to za osam odsto, a gas za 10 procenata, da bi potom u maju 2024. usledilo novo poskupljenje u istim procentima.

To stoji u najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju.

Ovo je neophodno, tvrde oni, kako bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama, piše Kurir. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Da podsetimo, od 1. maja ove godine električna energija u Srbiji skuplja je za osam odsto, a gas za 10 procenata.

MMF smatra da cene koje nisu za domaćinstva "ostaju niske u poređenju sa konkurentima i da dalja povećanja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća". Vlada Srbije se, kako stoji u izveštaju – saglasila sa ovim stavom.

"Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora", stoji u izveštaju MMF.

Srbija je, kako naglašavaju, uprkos spoljnim šokovima ostvarila impresivne ekonomske rezultate tokom poslednje decenije, koji odražavaju snažu ekonomsku politiku.

"Uz strožu monetarnu politiku koja će najverovatnije zahtevati dalje povećanje referentne kamatne stope NBS, inflacija bi do kraja godine trebalo da se smanji na osam odsto i predviđa se da će se 2024. vratiti u okvire cilja", navodi MMF.

Stend-baj aranžman Srbije i MMF vredan je 2,4 milijarde evra i sprovodi se od decembra 2022. do kraja 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.