MMF izgovor za nepopularne mere

Izvor: Politika, Tanjug, 23.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF izgovor za nepopularne mere

Novac Fonda treba da obezbedi makroekonomsku stabilnost zemlje, a ne da brani kurs evra prema nečijim potrebama, upozorava guverner NBS Radovan Jelašić

Srbija se i oko manjih stvari nego što je kurs evra prema dinaru delila na najmanje dva ljuta tabora. Zašto ne bi i oko „realne” cene evra, za čiji je kurs gradonačelnik Beograda i visoki funkcioner Demokratske stranke Dragan Đilas, bez pardona, pre neki dan rekao da vodi u katastrofu i time se svrstao među >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mnoštvo onih kojima politika kursa ne odgovara na ovaj ili onaj način. „Politika” pita guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića kako komentariše tu i druge izjave.

Ništa više, kaže, od onoga što je sličnim povodima i ranije govorio.

„Svako ima pravo da kaže šta misli o kursu, a sasvim je druga stvar kakvu svi korist od toga imamo. Jasno je da bi jednima odgovaralo da se kurs evrašto prevrati na 80 do 85 dinara. To bi odmahznačilo drastično smanjenje deviznih rezervi. Drugi bi da NBS prekine sa intervencijama iz deviznih rezervi na tržištu po cenu veoma slabog dinara. A posledice? Kritičarima to nije bitno. U prvom slučaju istopili bismo deviznerezerve, a u drugom izazvali nestašicu evra”, kaže u izjavi za „Politiku” Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.

U javnosti su ovih dana ponovo oživele rasprave o kursu nacionalne valute. Guverner Jelašić smatra da je između obaranja kursa i intervencija iz deviznih rezervi istina negde na sredini, ali lek i za jedan i drugi ekstreman zahtev jeste – povećanje priliva deviza. „A njih nema. Pošto ih nema, hajde da se bavimo preraspodelama, od društvenog proizvoda do deviza, iako bi bilo krajnje vreme da svi koji od NBS traže jači dinar kažu i odakle će stići devize koje bi ga ojačale”, kaže Jelašić, a zatim naglašava:

– Konstatacije žute štampe i zluradih komentatora o tome da banke iznose pare iz Srbije samo su potvrda da mnogi i dalje smatraju da se kredit ne mora vratiti, a kad dospe za naplatu obavezno ga treba obnoviti bar u dvostruko većem iznosu. U protivnom to je odmah iznošenje para, propast bankarskog sektora, smak sveta... A svi su ćutali kada su te devize ulazile u Srbiju i kada su tebanke obilato kreditirale našu potrošnju, a kurs evra bio 75 dinara.

Spekuliše se, kaže, i sa sudbinom profita banaka. Guverner tvrdi da je gotovo celokupan profit u Srbiji, kao što će ostati i ono što je zarađeno tokom prošle godine. I dodaje – sa ostvarenim profitom od nekih desetak odsto u odnosu na uloženi kapital, investicije tih banaka u Srbiji najneprofitabilnije su u odnosu na okruženje. Da nije bilo tog zaduživanja i prekograničnih (kros border) kredita domaćim preduzećima druga bi se priča pričala. Samo sa oskudnim domaćim i veoma skupim izvorima sigurno je da ne bi mogli da kreditiramo stambenu izgradnju, visoku potrošnju i privrednu aktivnost od 5,5 odsto u nekoliko minulih godina, napominje guverner i dodaje da i pored velike finansijske krize ni u jednom slučaju nije bilo prevremene otplate obaveza tih banaka.

U oktobru prošle godine, nastavlja guverner Jelašić,kada smo zbog neodgovornog sejanja panike imali veliko povlačenje devizne štednje, te iste banke su iz inostranstva dovukle znatna sredstva da bi ih, kada su pare počele da se vraćaju u banke,delomi vratile. Šta je tu čudno?

Za razliku od drugih zemalja,gde je došlo do smanjenja obavezne rezerve,ne bi li se povećala likvidnost bankarskog sektora, mi to nismo uradili. NBS je samo izmenila strukturu kako bi povećala njen dinarski deo. Takođe, srpski poreski obveznik nije, kao u nekim drugim zemljama, obezbeđivao sredstva za kredite kojima je pomagana likvidnost i solventnost tamošnjeg bankarskog sektora. Konačno, i MMF, od kojeg će Srbija tražiti novi aranžman i veća sredstva, ocenio je naš bankarski sektor kao stabilan i likvidan sa dobrim odbrambenim mehanizmom upravo u vidu fleksibilnog kursa.

Na pitanje, zbog čega je odugovlačio sa povlačenjem 400 miliona evra od MMF-a po osnovu sadašnjeg aranžmana, guverner kaže – „iz sasvim prostog razloga”: – U neizmenjenim ekonomskim uslovimate pare bismo „pojeli za doručak”. Srbiji su neophodne suštinske promene, za koje treba više sredstava. Zato smatram da je ključno da se sa MMFsklopi novi aranžman, koji će povući i dodatnu podršku međunarodnih finansijskih institucija. Svi to znaju koliko i ja, ali je izgleda lakše da sačekamo MMF i da nam on bude izgovor za ono nepopularno što će morati da se uradi”, kaže guverner Jelašić uz upozorenje da četiri puta više para od MMF-a neće proći bez odgovarajućih restriktivnih i drugih zahteva.

MMF, drugim rečima, pomaže samo onda ako je i izvršna vlast zemlje spremna da sama sebi „pomogne”. Pare dobijamo samo za jačanje deviznih rezervi, ali to, naglašava, nikako ne znači njihovoarčenjeradi realizacije nečijih želja. Program sa MMF-om treba da obezbedi makroekonomsku stabilnost, kako bi se u međuvremenu sprovele nužne promene, a to podrazumeva, znatno smanjenje potrošnje.

Na pitanje da li mu godi što je bio u pravu, jer je od početka upozoravao na neodrživost budžetskih projekcija, guverner kaže da mu to lično ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo, ali u profesionalnom smislu ipak priznanje, jer se, makar i sa zakašnjenjem, shvatilo da moramo da skrešemo rashode.

-----------------------------------------------------------

Novo „češljanje” budžeta

–Sa dolaskom misije MMF-a vraćamo se na početak. Počeće novo pročešljavanje,a zatim i smanjenje najvećih budžetskih pozicija, zarada,penzija, ostalih stavki i manje važnih kategorija. Jedino povećanje treba da bude kod infrastrukturnih investicija, koje su prema Ministarstvu finansija i u prošloj godini podbacile, pošto je plan ispunjen sa svega osamdesetak odsto.

Kada nema dovoljno para mi uvek „uštedimo” na kapitalnim investicijama i sve prebacimo na potrošnju. Nadam se da ćemo ovog puta misiju MMF-a dočekati sa spremnošću da jasno kažemo da smo spremni da smanjimo rashode. Fond, kao ni do sada, neće reći šta treba da „uštinemo”,iako mi se čini da bi mnogi baš to želeli, nego će insistirati da to sami kažemo. Na kraju krajeva, dođe se na isto”, rekao je guverner NBS Jelašić.

Slobodan Kostić

[objavljeno: 24/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.