MMF-a o aranžmanu sa Srbijom 8. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF-a o aranžmanu sa Srbijom 8. aprila

BEOGRAD -

Sastanak Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda, na kome će se odlučivati o sedmoj, završnoj reviziji dvogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, planiran je za 8. april, izjavio je danas Tanjugu stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Ako mišljenje o sedmoj reviziji aranžmana bude pozitivno, Srbija će moći da povuče oko 360 miliona evra, ali srpske vlasti su ranije nagovestile da će povući samo deo te sume od oko 55 miliona evra, podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Lisovolik.

On je istakao da dogovor, postignut u februaru u Beogradu tokom razgovora o sedmoj reviziji aranžmana, i koji je potpisala srpska vlada, predviđa da eventualni prihodi budžeta iznad planiranih mogu da budu iskorišćeni samo za ograničene i ciljane jednokratne isplate penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru.

"Taj dogovor je bio i ostaje osnova za završetak sedme revizije aranžmana", naglasio je Lisovolik.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je u ponedeljak, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, da će prva realnija projekcija punjenja budžeta biti sačinjena posle 20. aprila i da će se tada znati koliko para u budžetu ima i koliko ih je moguće utrošiti za zaposlene u javnom sektoru, ali i za penzije.

"Prema našim predviđanjima, imaćemo obezbeđenih sedam odsto povećanja plata, sa punjenjem budžeta koje je planirano. Prve informacije i indicije govore da će taj priliv biti veći, možemo da govorimo o povećanju plata i većim od tih sedam odsto, a jednokratne pomoći su potpuno van toga", rekao je Ljajić.

On je dodao da se neće kršiti sporazum sa MMF-om, koji je predložio da je bolje davati jednokratnu pomoć nego podizati zarade, jer rast plata neće ugroziti budžetski deficit ukoliko priliv sredstava u budžetu bude veći od planiranog.

Predstavnik MMF-a Bogdan Lisovolik je ukazao da, ukoliko bi objavljena odluka podrazumevala trajno povećanje plata i penzija, ona ne bi bila u skladu sa dogovorom koji je misija postigla u februaru i koji je potpisala srpska vlada.

"Srpske vlasti, međutim, tek treba da nam se obrate i razjasne namere koje stoje iza jučerašnje najave", rekao je on.

Lisovolik je napomenuo i da predstavnici MMF-a još nisu imali zvanične razgovore sa srpskom vladom o bilo kakvom novom aranžmanu, ističući da je preduslov za takve razgovore da srpske vlasti upute zvaničan zahtev.

Odobravanje sedme, završne revizije kreditnog stend-baj aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom zavisiće od toga da li će se Vlada Srbije pridržavati dogovorenih principa u vezi sa povećanjem plata u javnom sektoru i penzija, saopšteno je 22. februara posle završenih razgovora srpskih vlasti sa MMF-om.

Šef misije MMF-a Albert Jeger izjavio je na konferenciji za novinare da će povećanje zarada zavisiti od toga da li će budžetski prihodi biti veći od projektovanih, a sva povećanja moraće biti jednokratna, što će značiti da se njihov efekat neće preneti na budžet za 2012.

Povećanje će se odnositi na najugroženije radnike u javnom sektoru i penzionere, a rast budžetskih izdataka za te namene ne može biti veći od 10 milijardi dinara, naveo je on. Jeger je rekao da su ti principi navedeni u Pismu o namerama i, "ukoliko oni budu prekršeni, mi ćemo morati da preispitamo da li će revizija moći da bude završena".

Na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi vlada posle marta i odobravanje sedme revizije prekršila dogovor sa MMF-om, Jeger je naglasio da se radi o kredibilitetu vlade i podsetio na odredbe o fiskalnoj odgovornosti u Zakonu o budžetskom sistemu, koje ne dozvoljavaju da deficit budžeta bude veći od propisanog.

Aranžmanom s MMF-om, koji je potpisan u maju 2009. godine, Srbiji je odobren zajam od 2,87 milijarde evra za jačanje deviznih rezervi i do sada je iskorišćeno oko 1,48 milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.