Izvor: B92, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Značajan napredak Srbije

Vašington -- Srbija je, nakon dve decenije stagnacije i pada ekonomskih aktivnosti, poslednjih godina ostvarila značajan napredak, ocenjuje MMF.

U saopštenju borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda se navodi da je proizvodnja u Srbiji povećana od 2000. za 40 odsto, a rast bruto domaćeg proizvoda prošle godine bio je 6,8 odsto. Oko 60 odsto zaposlenih koji nisu ni na budžetu niti u poljoprivredi radi u privatnom sektoru, što je skoro dva puta više nego pre pet godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ipak, zaposlenost je u padu, a investicije stagniraju.

Nasleđe prethodne politike ipak još deluje na ekonomske performanse Srbije - zaposlenost je u padu uprkos osetnom rastu BDP, inflacija je na kratko smanjena, a investicije u osnovna sredstva stagniraju ispod 20 odsto BDP-a.

MMF dalje ukazuje da, odražavajući nizak nivo nacionalne štednje, deficit tekućih plaćanja ostaje dvocifren, što je rezultiralo povećanjem spoljnog duga do 65 odsto BDP-a, zaključno sa avgustom ove godine, uprkos otpisu dugova Pariskom i Londonskom klubu.

Čelnici Fonda su pozdravili novu monetarnu politiku kao značajan korak ka povećanju fleksibilnosti deviznog kursa.

Bord direktora MMF-a je, s obzirom na velike spoljne debalanse i kolebljivost, odobrio nastavak postmonitoring programa za još godinu dana, uprkos ranijoj otplati, kojom su neplaćeni krediti Fondu svedeni ispod 100 odsto kvote koju Srbija ima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.