MMF: U Srbiji svake godine otkrijete neki skelet u ormanu u vidu zaostalog duga

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: U Srbiji svake godine otkrijete neki skelet u ormanu u vidu zaostalog duga

U Srbiji svake godine otkrijete neki skelet u ormanu u vidu zaostalog duga za koji niste znali, što je materijalizacija fiskalnih rizika, slikovito je danas opisao svoj utisak šef kancelarije MMF u Beogradu Kim Deheng, upozorivši da se to mora kontrolisati, inače se napor da javni dug i finansije budu održivi neće isplatiti.

Deheng je naveo da bi, kada je reč o prihodnoj strani, trebalo unaprediti naplatu poreza i podsetio na neefikasnost u naplati koja je u ranijem periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila gotovo redovna pojava.

- Hipotetički, ako naplata poreza ne bude veća, odnosno ne donese dovoljno rezultata, složili smo se s vladom da se ide na povećanje PDV-a - rekao je Deheng na prezentaciji jesenjeg izveštaja evropskog odeljenja MMF za Centralnu, Istočnu u Jugoistočnu Evropu.

Deheng je ipak poručio da su za sada "poruke utešne", kao i da oseća da program MMF-a za Srbiju ide u pravom smeru u širem kontekstu, ikao se neki možda ne slažu oko detalja.

On je takođe naveo da prvi put čuje u javnosti primedbe da bi trebalo smanjiti porez na rad, ali istovremeno podići PDV, što je, kako je rekao, već znak progresa.

- Kod ovakvih pitanja morate da imate širi pogled, jer porez na radnike je visok zbog doprinosa - rekao je on i dodao da je u isto vreme u Srbiji relativno veliki neformalni sektor koji ne plaća porez, i da tu ima prostora za delovanje.

Ernesto Kriveli, ekonomista MMF-a, rekao je da uvek postoji način da se menja sistem poreske politike, odnosno da se poveća PDV i rastereti poresko

oterećenje na rad, a takva politika bi bila dobra za dugoročan privredni rast.

Profesor Pravnog fakulteta Miroljub Labus rekao je da ako se smanjuju porezi na plate smanju se i prihodi opština. Prema njegovim rečima, bilo bi korisno smanjiti porez na plate i povećati PDV, ali efekat postoji sa zadrškom.

Njegov kolega, profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ističe da je očekivano da takav potez deluje na privredu u srednjem i dugom roku, da je ta reforma važna, ali da nije urgentna.

- Porezi na zarade su već niski, i tu bi doprinosi za zdravstvo bili kandidat za smanjenje, ali to nije prioritet u naredne 2-3 godine - rekao je Arsić.

On je naveo da je Srbija izgubila dve-tri godine tražeći najbolje rešenje za fiskalnu konsolidaciju, a da su iskustva drugih zemalja pokazala da nema čarobnih rešenja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.