MMF: Srbija da uskladi prihode i rashode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2009, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Srbija da uskladi prihode i rashode

ISTANBUL - Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Muriljo Portugal ocenio je danas da bi Srbija prilikom sprovođenja reformi trebalo najviše pažnje da posveti usklađivanju prihoda i rashoda i funkcionisanju javnih preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Portugal i ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović sastali su se u Istanbulu, gde se danas i sutra održava godišnje zasedanje MMF-a i Svetske banke.

Portugal je ocenio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi Srbija trebalo da primeni deo mera koje su primenjene u Brazilu, jer je to jedna od zemalja koje su najmanje osetile krizu.



Jelašić: Reforme, pa pomoć od MMF

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić je izjavio danas da će MMF pomoći Srbiji samo uz ozbiljne reforme.

"Oni žele da vide kredibilne reforme koje nisu bazirane samo na obećanju, nego reforme koje će zaista na kredibilan način pokazati u kojoj meri će se smanjiti rashodi, ako se radi isključivo na rashodnoj strani, a ne na prihodnoj", rekao je Jelašić Televiziji B92.

Sve zavisi od toga šta vlada smatra "politički oportunim" da se sprovede, naveo je guverner NBS i istakao da ni u kom slučaju MMF ne insistira na tome da se pojedine kategorije po svaku cenu smanje.

"Bilo bi, naravno, jako dobro da to ne bude ono što se tiče investicija, nego, pre svega, ono što se tiče tekuće potrošnje, što u svakakvoj meri i na svaki način treba da se smanji da bi se prilagodili činjenici da će najverovatnije prihodi još jedan duži vremenski period biti na nižem nivou nego što su sada", rekao je Jelašić.

Finansiranje puteva u Sandžaku


Srpsku delegaciju na zasedanju u Istanbulu čine potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i viceguverner NBS Ana Gligorijević.

Najavljeno je da će članovi srpske delegacija u Istanbulu razgovarati s predstavnicima MMF o pripremama mera Vlade za predstojeću reviziju kreditnog stend baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, koja će početi 20. oktobra u Beogradu. Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić sastao se danas u Istanbulu sa direktorom turske Eksim banke Ahmetom Kilicogluom sa kojim je razgovarao o podršci ove banke u finansiranju dva regionalna puta koji povezuju Novi Pazar sa Sjenicom i Tutinom.

"Mi smo danas predali aplikaciju turskoj Eksim banci za finansiranje dva regionalna puta u Sandžaku. Ukupna vrednost ova dva projekta je 30 miliona dolara, a reč je o regionalnom putu Novi Pazar - Tutin i Novi Pazar - Sjenica", rekao je Dinkić.

On je dodao da Srbija pregovara sa turskom vladom o zaključivanju jednog opšteg sporazuma o saradnji u oblasti saobraćajne infrastrukture, koji je kako je rekao, potpuno identičan sporazumu koji je Srbija zaključila sa Narodnom Republikom Kinom tokom nedavne posete predsednika Tadića toj zemlji.

U saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja navodi se da je dogovoreno da turska Eksim banka finansira rekonstrukciju ove dve saobraćajnice u iznosu od 85 odsto, dok će Srbija učestovati sa 15 odsto, a predmet projekta biće i rekonstrukcija dva mosta.

Magistralni pravac Novi Pazar - Sjenica povezuje Zlatiborski i Raški okrug u kojima živi ukupno 600.000 stanovnika, a takođe predstavlja i najčešće korišćenu vezu sa Bosnom i Hercegovinom.

Dinkić je potvrdio da će predsednik Turske Abdulah Gul posetiti Srbiju krajem oktobra i da očekuje da će sporazum sa Turskom o saradnji u oblasti saobraćaja biti potpisan.

"Očekujemo da do tada pripremimo i tada potpišemo ovaj sporazum koji će biti osnova i za sprovođenje ova dva projekta u Sandžaku, a možda i još nekih značajnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja u Srbiji", izjavio je Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.