Izvor: B92, 21.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Privredni rast 4 odsto u 2008.

Vašington -- Srbija će tokom ove i naredne godine ostvariti privredni rast od četiri, odnosno šest odsto, predviđaju stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda.

U analizi kretanja evropske ekonomije, koja je danas objavljena na sajtu Fonda, eksperti MMF-a su istovremeno procenili da će Hrvatska ove godine imati nešto veću ekonomsku ekspanziju nego Srbija - 4,3 odsto, dok se za 2009. godinu toj zemlji predviđa nešto manji nivo ekonomskog rasta od četiri procenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Bosna i Hercegovina bi, prema najnovijoj proceni MMF-a, ove i naredne godine trebalo bi da ostvari ekonomski uspon od 5,5 odsto, dok se za Makedoniju u 2008. predviđa rast od 4,5 odsto, a za narednu godinu pet procenata.

Crna Gora bi ove godine trebalo da ostvari najveću stopu ekonomskog rasta u regionu zapadnog Balkana - od 7,2 odsto, ali će dogodine privredna ekspanzija u toj zemlji biti niža - 5,4 procenta.

Navedene zemlje regiona, ali i druge evropske zemlje s privredama u tranziciji, ostvariće u analiziranom periodu dalju privrednu ekspanziju, ali će stopa rasta biti nešto niža nego u prethodnom periodu.

Eksperti MMF-a navode da se u većem broju tranzicionih evropskih zemalja uočava brz rast spoljnog debalansa, uključujući i veoma visoke deficite u bilansima tekućih plaćanja i rast spoljnog duga, što uvećava rizik od "snažnog prizemljenja".

U spisku mera koje stručnjaci MMF-a preporučuju zemljama s rastućim deficitima (među kojima je i Srbija) navode se, pre svega, potezi na planu makroekonomske politike usmereni ka produbljivanju strukturnih reformi da bi se na taj način što pre prevazišli postojeći debalansi.

Novčano-kreditna politika je u većini tranzicionih zemalja dosta liberalna, ocenjuje MMF i predlaže da se, prema realnim mogućnostima, u nekim zemljama vodi stroža monetarna politika.

MMF takođe ukazuje da u tranzicionim privredama još nisu u dovoljnoj meri iskorišćene prilike za bržu budžetsku konsolidaciju, koja bi trebalo da igra veću ulogu u usmeravanju unutrašnje tražnje, posebno u zemljama koje u centar pažnje, kad je reč o novčano-kreditnoj politici, stavljaju problem valutnog kursa.

Postoji čvrsta veza između strukturnih reformi i potencijalnog rasta u tranzicionim zemljama, navodi se takođe u analizi MMF-a, uz napomenu da baš dosledni reformski potezi mogu usmeriti ključne privredne resurse u sektor spoljnotrgovinskih proizvoda, što može bitno doprineti smanjenju postojećih spoljnih debalansa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.