MMF PREDVIĐA RAST BDP SRBIJE OD PET ODSTO: Državne firme glavni rizik i izazov za oporavak u 2021. godini

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020, 15:41

MMF PREDVIĐA RAST BDP SRBIJE OD PET ODSTO: Državne firme glavni rizik i izazov za oporavak u 2021. godini

U osnovnoj prognozi MMF-a predviđa se realni rast BDP Srbije od 5 odsto sledeće godine, podseća Sosa.

Ogromne neizvesnosti u pogledu budućeg toka pandemije i s tim povezani pritisci na likvidnost i poslovanje, pre svega državnih firmi, glavni su fiskalni rizici i izazovi za privredni oporavak Srbije u 2021, ocenjuje Sebastijan Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji.

Ova projekcija, kako objašnjava, zasniva se na oporavku privatne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potrošnje, na planiranom povećanju javnih investicija na 5,75 odsto BDP-a, pri čemu se radi u velikoj meri o infrastrukturnim projektima.

- Ali, osim toga, tu su i neke zelene investicije, što će pomoći u otvaranju novih radnih mesta, podržati oporavak i podstaći potencijalni rast Srbije. Štaviše, budući da je inflacija još uvek u donjoj polovini ciljanog opsega, održavanje prilagodljive monetarne politike, uz istovremeno pružanje podrške likvidnosti bankama i finansijskim tržištima, takođe će pomoći u oporavku - navodi Sosa u intervjuu.

Kaže da bi, uzimajući u obzir predviđeni ekonomski oporavak, smanjenje fiskalnog deficita na tri odsto BDP-a u 2021. bilo prikladno i osiguralo da udeo javnog duga u BDP-u nastavi da pada.

Sosa je ocenio da je, budžetom predviđeno, povećanje zarada u javnom sektoru za oko pet odsto "u skladu sa ukupnim deficitom od tri odsto BDP-a i da omogućava povećanje kapitalnih troškova".

- Štaviše, obezbediće se da se deo zarada u javnom sektoru kao deo BDP-a, koji se povećavao tri godine zaredom, smanjuje na održivije nivoe - naveo je on.

Šef kancelarije MMF u Beogradu je, međutim upozorio na državna preduzeća koja bi mogla da budu glavni izvor fiskalnih rizika.

Dodaje da je finansijska pozicija HIP Petrohemije ostala uglavnom stabilna u poslednjih nekoliko godina, ali da bi fiskalni rizici te kompanije mogli biti značajni ukoliko se tržišni uslovi znatno pogoršaju.

- Ovi rizici su se povećali zbog krize izazvane virusom Kovid-19, a pravilno nadgledanje i upravljanje njima je od vitalne važnosti - istakao je Sosa, napominjući da Ministarstvo finansija, uz tehničku pomoć MMF-a i Svetske banke, jača kapacitete za upravljanje fiskalnim rizicima koji potiču od državnih preduzeća.

Kako najviše komuniciraš sa prijateljima?

Choices Putem poruka

Razgovor telefonom

Uživo

Hvala što ste glasali.

Pogledajte rezultate

MMF Sebastijan Sosa BDP privreda

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.