Izvor: B92, 09.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Niži privredni rast u svetu

Beograd -- Svet je na ivici recesije, uzrokovane razarajućom finansijskom krizom, za koju je malo verovatno da će se završiti pre 2010. godine, upozorio je MMF.

U polugodišnjem izveštaju o stanju svetske ekonomije, Međunarodni monetarni fond je smanjio projekciju globalnog ekonomskog rasta na 3,9 odsto za ovu i svega tri procenta za iduću godinu. Ovi podaci su posebno uznemiravajući kada se zna da se svaki rast ispod tri procenta smatra globalnom recesijom.

Ocena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je MMF-a da će ekonomski rast u SAD biti u padu do početka 2009. godine, jer će se ta zemlja boriti s finansijskom olujom, koja je daleko od toga da bude završena. Najveća svetska ekonomija će ove godine rasti po stopi od 1,6 odsto, ali se 2010. godine očekuje rast od svega 0,1 procenat.

„Ključan je uticaj mera finansijske i makroekonomske politike. Očigledno je da je kasno za mere kojima bi se izbegao pad svetske ekonomije, ali mogu da se smanje rizici koji dolaze. Naša uverenja su da će primena odgovarajućih mera omogućiti opravak koji se očekuje u 2009, kao i rast 2010", kaže Olivije Blanšar, glavni ekonomista MMF-a.

Situacija u zapadnoj Evropi nije nimalo bolja. U Italiji će, prema prognozi MMF-a, ekonomija ove godine imati negativan rast od 0,1 odsto, a recesija će zahvatiti i Španiju i Britaniju.

Finansijska kriza je za sada najteže pogodila razvijene i bogate zemlje, ali se polako preliva i na siromašnije ekonomije, suočene sa sve višim cenama hrane i energenata.

„Ekonomija razvijenih zemalja utiče i na razvoj siromašnih i zemalja u razvoju. Prema našim procenama, privrede zemalja u razvoju će ove godine rasti po stopi od 6,9, a u narednoj šest procenata, što je drastično manje od osam odsto u 2007", rekao je Blanšar.

MMF je takođe upozorio da finansijska kriza, koja se rapidno širi i postaje sve opasnija, može potrajati duže i imati daleko veće posledice nego što je ranije predviđano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.