MK: Rebalans stopira investicije

Izvor: B92, Beta, 04.Sep.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MK: Rebalans stopira investicije

Makedonija -- Rebalans makedonskog budžeta koji je prihvatila vlada predviđa smanjenje prihoda i rashoda za 3,2 odsto a te izmene treba da usvoji i Skupština Makedonije.

Posledica usvajanja tih izmena je stopiranje novih zapošljavanja u državnoj upravi, izuzev radnih mesta koja su potrebna u procesu evrointegracija i preispitivanje projektata koji se odnose na kapitalne investicije, prenosi novinska agencija Makfaks.

Po preporuci vlade stopira se nabavka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novih autobusa, odlaže dogradnja stadiona "Filip II", kao i izgradnja muzeja VMRO i projekat žičare.

Prema najnovijim proračunima, prihodi u budžet Makedonije su 138,45 milijardi denara (2,25 milijardi evra), a rashodi 149,59 milijardi denara (2,44 milijardi evra).

Bužetski deficit ostaje u ranije predvidjenim okvirima i iznosiće 2,8 odsto društvenog bruto proizvoda (BDP).

Pomenutim rebalansom vlada je predvidela 684 miliona denara (11,16 miliona evra) za plate državnoj administraciji, što je smanjenje od sedam odsto. Značajnije smanjenje predvidjeno je za troškove po osnovu dnevnica i službenih putovanja.

I dok za državne činovnike neće biti povećanja zarada u vreme krize za penzionere je predvidjeno povećanje mesečnih primanja od dva odsto, navode u vladi.

Stopa privrednog rasta Makedonije, kako se navodi, do kraja godine biće negativna i privredna aktivnost će opasti za 0,6 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.