MINIMALNA CENA RADA U ŽENEVI NAJVIŠA NA SVETU!  30.000 radnika uskoro dobija veće plate, cifra je za nas nezamisliva!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 15:35

MINIMALNA CENA RADA U ŽENEVI NAJVIŠA NA SVETU! 30.000 radnika uskoro dobija veće plate, cifra je za nas nezamisliva!

Od ove mere će imati koristi 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Ženeva će uvesti minimalnu zaradu od 4.086 švajcarskih franaka (oko 3.786 evra) mesečno, za koju se navodi da je najviša na svetu.

Oko 500.000 birača tog kantona odobrilo je minimalac koji su predložili lokalni sindikati i levičarske stranke, nakon što su ga dva puta odbacivali 2011. i 2014. godine.

Minimalna isplata po radnom satu je 23 švajcarska franka, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dvostruko više nego u susednoj Francuskoj, sa zagarantovanom minimalnom mesečnom platom od 4.086 švajcarskih franaka na osnovu radne nedelje od 41 sata, ili 49.000 švajcarskih franaka godišnje, u jednom od najskupljih gradova na svetu za život.

Televizija Frans 3 izvestila je da je ta mera usledila nakon što je švajcarski grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posetilaca, posebno pogođena epidemijom kovid-19, dok su redovi ispred "banaka hrane" sve duži.

Mišel Šara, predsednik orgnizacije "Groupement Transfrontalier Europeen", opisao je rezultat glasanja kao znak solidarnosti sa siromašnima u gradu.

- Kovid-19 je pokazao da određeni deo švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi. Oko 4.000 franaka je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji - rekao je Šara.

Dodao je da će od te mere imati koristi 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.