MILIJARDER OTKRIVA: OVA DVA TRIKA će vam pomoći prilikom ulaganja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILIJARDER OTKRIVA: OVA DVA TRIKA će vam pomoći prilikom ulaganja!

Nećete otkriti ništa novo o ulaganjima u sledećih 50 ili 100 godina, kaže Bafet

Izgleda kao da se svake nedelje pojavljuje novi startap u Silicijumskoj dolini koji najavljuje svoju javnu ponudu deonica (IPO) i mami na ulaganje.

Ali, da li je kupovina deonica nove kompanije najbolja ideja, analizirao je CNBC, podsećajući na osnovne ulagačke savete "Proroka iz Omahe".

Kada se govori o ulaganju, izvršni direktor kompanije "Berkšir hatavej" Voren Bafet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nema komlikovanu metodu za odabir onoga šta kupiti. Umesto toga, jednostavno sledi nekoliko čvrstih smernica. Nakon svega "osnove se neće promeniti", izjavio je za CNBC tokom jednog intervjua.

- Nećete otkriti ništa novo o ulaganjima u sledećih 50 ili 100 godina - potvrdio je.

Ovo su dva načina na koje Bafet odlučuje da je posao vredan ulaganja.

1. Kompanija ima dugoročnu vrednost

Bafet traži kompanije koje će i dalje imati konkurentnu prednost decenijama, ne samo u ovom trenutku.

- Niko ne kupuje farmu na osnovu toga smatra li da će kiša doći iduće godine - rekao je on. - Kupuju jer misle da je to dobra investicija tokom 10 ili 20 godina -

Primera radi, kupio je "Siz Kandis" s dugogodišnjim poslovnim partnerom Čarlijem Mungerom 1972. i potrošio je više od milijardu dolara na deonice Koka-Kole u 1988. godini - što se i ispostavilo kao dobra opklada. Deonice još uvek poseduje.

- Sastaviti portfolio kompanija čiji ukupni prihodi rastu tokom godina, pa tako i tržišna vrednost portfolia - napisao je Bafet u svom pismu deoničarima iz 1996. godine. - Ako niste voljni da posedujete deonice 10 godina, nemojte ni razmišljati o tome da ih posedujete 10 minuta -

2. Razume kako posao funkcioniše

Bafet ne stavlja novac u nešto što ne razume.

- Morate naučiti kako vrednovati poslovanje i znati one koji su u vašem krugu kompetencija i oni koji su izvan njega - rekao je Bafet.

To je zato što je ključno za investitore da mogu pouzdano proceniti firme koje drže.

- Inteligentno ulaganje nije složeno, iako je daleko od toga da se kaže da je to lako - napisao je on u svom godišnjem pismu deoničara iz 1996. godine.

Ono što investitoru treba jeste sposobnost ispravnog vrednovanja odabranih poduzeća. Imajte na umu reč "odabrano": ne morate biti stručnjak za svaku firmu ili čak za mnoge. Vi samo morate biti u stanju proceniti kompanije unutar vašeg kruga kompetencija.

Veličina tog kruga nije jako važna; međutim, poznavanje njegovih granica je od vitalnog značaja. Važno je zapamtiti da ulaganje u deoničko tržište uvek nosi rizik, a za mnoge ljude ulaganje u pojedinačna preduzeća nije najpametniji izbor.

Pre donošenja važnih odluka treba da razgovaraei s pouzdanim finansijskim savetnikom.

Pogledajte rezultate

Ako bi CEO SVET stao u jednu zgradu, ovako bi nam IZGLEDALE KOMŠIJE: 13 bez vode, 25 bez mobilnog i većina sa 200 dinara dnevno (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.