MAESTRALAN PUTINOV POTEZ Ako Zapad neće - ima ko hoće! Dve velike sile sad zavise od Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2023, 08:41

MAESTRALAN PUTINOV POTEZ Ako Zapad neće - ima ko hoće! Dve velike sile sad zavise od Rusije

Rusija zaustavlja prodaju kupcima koji se pridržavaju ograničenja koja je nametnuo Zapad.

Zalihe ruske nafte trenutno čine 30 odsto ukupnog uvoza u Indiju, koja je treći po veličini svetski potrošač ovog goriva, izvestio je poslovni list "Nikei" pozivajući se na analizu podataka o isporuci za mart britanskog "Refinitiva".

Naime, iako se Nju Delhi ranije oslanjao na bliskoistočnu naftu, u martu je kupio više od šest miliona tona iz Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << .

Tridesetoprocentna zavisnost Indije od ruskog crnog zlata, koja bi trebalo da poraste na 50 odsto ovog meseca, novi je maksimum u trgovinskim odnosima sa Moskvom, budući da su u januaru 2022. godine Indijci od Rusa kupovali samo dva odsto ukupno uvezenih količina tog energenta.

U međuvremenu, Kina je drugi najveći ruski kupac nafte, jer je u martu nabavila više od 4,7 miliona tona, čime je dostigla desetoprocentnu zavisnost od Moskve kad je reč o ovoj sirovini.

Ruska vodeća naftna mešavina "ural" trenutno je oko 62 dolara, što je do 30 odsto niže u poređenju sa cenom međunarodnog standarda, nafte "brent" u Severnom moru.

Pre sankcija, ruska nafta se prodavala uz blagi popust u odnosu na "brent".

Indija i Kina dramatično su povećale uvoz ruske sirove nafte koja se nudi uz popust pošto zapadne države odbile direktne isporuke kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

U decembru, EU, G7 i njihovi saveznici uveli su kolektivnu zabranu izvoza ruske nafte, uz ograničenje cene na 60 dolara po barelu.

Još jedan embargo kojim se zabranjuje skoro sav uvoz ruskih naftnih derivata, kao i uvođenje ograničenja cena na dizel i druge naftne derivate, počeo je 5. februara.

Rusija se protivila bilo kakvim pokušajima da ograniči cenu svog izvoza energenata, a u februaru objavila planove za dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za martu za 500.000 barela dnevno, budući da zaustavlja prodaju kupcima koji se pridržavaju ograničenja koja je nametnuo Zapad.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.