Lukašenko: I mi smo krivi za situaciju Srbije

Izvor: B92, 27.Jan.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko: I mi smo krivi za situaciju Srbije

Beograd -- Posetu Belorusiji premijer Srbije Aleksandar Vučić završio je razgovorom s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Dominatna tema bila je vojno-tehnička saradnja.

Razgovaralo se o raznim temama iz poslednjih 20 godina, kaže srpski premijer, ali najviše o budućnosti i većoj ekonomskoj saradnji Srbije i Belorusije u konkretnim oblastima, uključujući vojnu, namensku industriju

“U oblastima mašinske i metalske industrije, na koji način da sarađujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolje u okvirima poljoprivrede, pre svega izvoza poljoprivrednih prerađevina iz Srbije, ali i saradnji u oblasti semena i, rekao bih, pripreme zemljišta. Ali i o zaštiti životne sredine”, rekao je Vučić.

“Razgovarali smo i o namenskoj proizvodnji i tome kako našim puškama, bilo automatskim bilo snajperskim, gde oni mogu da daju svoju opto-elektroniku gde su mnogo bolji od nas, i gde možemo zajednički da izlazimo na treća tržišta”, dodao je on.

U saopštenju predsedništva Belorusije navodi se da je predsednik Lukašenko istakao da Srbija može uvek da računa na Belorusiju, koja je podržavala Beograd čak i u najtežim vremenima, bez obzira na razlike između dve zemlje i put Srbije ka Evropskoj uniji.

“Minsk nema ništa protiv da se Srbija razvija svojim putem. Nećemo imati pretenzije prema Srbiji ako se bude razvijala svojim putem, jer verovatno i mi snosimo krivicu za to što se Srbija našla u takvoj situaciji. Ipak, posle raspada Sovjetskog Saveza trebalo je ozbiljno da razmislimo o izgradnji tešnje saradnje", navodi se u saopštenju.

I premijer Srbije kaže da između dve zemlje vlada puno razumevanje i da je Belorusija veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda.

“Imamo mnogo stvari na kojima možemo da sarađujemo i oko kojih možemo da se dogovaramo. I to ćemo da činimo ubuduće. Srbija je nezavisna zemlja, Srbija vodi svoju politiku i predsednik Lukašenko je rekao da odlično razume poziciju Srbije koja se nalazi i na evropskom put, koja ne želi da bude članica NATO...On odlično razume tu politiku i mi smo mu na tome zahvalni”, rekao je on.

Premijer Vučić je pozvao beloruskog predsednika da bilo kada, zvanično ili nezvanično poseti, Srbiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.