Luka za kruzere u Baošanu kao aerodromska zgrada

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luka za kruzere u Baošanu kao aerodromska zgrada

Premijerka Ana Brnabić posetila je luku u Baošanu, najveće pristanište za kruzere u Aziji. Dužina pristaništa je 1.600 metara i može da primi četiri kruzera istovremeno.
U vreme premijerkinog obilaska, u pristaništu je bio usidren "Spectrum of the seas", kruzer koji prima 5.500 putnika, a sa posadom od oko 1.600 ljudi, ukupan kapacitet veći je od 7.000 osoba.
Premijerka Ana Brnabić prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posetila štand Srbije na međunarodnom sajmu izvoza Ekspo u Šangaju.
Izgradnja luke počela je 2008, a u rad je puštena 2011. godine.
Kako su domaćini preneli gostima iz Srbije, luka beleži rast u poslovanju iz godine u godinu, sve više kruzera godišnje pristane u Baošan, a i broj turista je sve veći.
Ono što je u luci specifično je to što poseduje sistem zahvaljujući kojem kruzer kada se usidri, ne koristi više svoje gorivo, već se strujom snabdeva sa obale, iz velikog trafoa u luci, čime se štiti životna sredina.
Kada se kroči u luku, ona izgleda kao aerodromska zgrada - veliki prostor, na nekoliko spratova, sa terminalima, fri šopom, ali za razliku od aerodroma, u ovu luku u Baošanu pristaju samo turisti, odnosno u njoj nema teretnih brodova.
"Naš moto je da svi turisti budu srećni kada dođu kod nas", kažu u Baošanu.
Tokom posete, domaćini su premijerki na poklon dali maketu kruzera ""Spectrum of the seas", kao suvenir.
"Spectrum of the seas" dug je oko 350 metara, a broji 2.137 kabina...

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BRNABIĆ U POSETI REZIDENCIJI MIS VANG: Srbija Danas na licu mesta (FOTO, VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu delegaciju koja od 4. novembra boravi u poseti Kini...Predsednica Vlade Srbije posetila je danas luku u Baošanu, najveće pristanište za kruzere u Aziji...Dužina pristaništa je 1.600 metara i može da primi četiri kruzera istovremeno...U vreme...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.