Lučki radnici u Švedskoj proširili proteste protiv Tesle, blokiraju istovar

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 18:04

Lučki radnici u Švedskoj proširili proteste protiv Tesle, blokiraju istovar

Lučki radnici u Švedskoj danas su proširili proteste protiv kompanije Tesla i sprečavaju da se električna vozila te firme istovaruju u švedskim pristaništima.

Na ovaj način žele da podrže štrajk oko 130 mehaničara koji u Švedskoj servisiraju Tesline električne automobile, prenosi Rojters.

Mehaničari protestuju od 27. oktobra i od Tesle zahtevaju kolektivne ugovore, a lučki radnici su im se pridružili 7. novembra.

Švedski električari su danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u znak solidarnosti sa štrajkačima obustavili servis i popravku vozila Tesla širom zemlje. U protestu učestvuju i čistačice koje odbijaju da održavaju higijenu u Teslinim zgradama, kao i poštanski radnici koji više ne dostavljaju poštu na adresu kompanije.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask se protivi sindikatima, a ova američka kompanija uspešno izbegava kolektivne ugovore za svojih 127.000 zaposlenih kojima bi garantovala plate i uslove rada.

Sindikati u SAD i Nemačkoj za sada nisu uspeli da nateraju Teslu da prihvati ove ugovore. Ako švedski sindikati slome otpor američke kompanije, to bi moglo da postane presedan i za druge zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.