Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lucenko najavio tužbu zbog Putnika

Beograd -- Većinski paket akcija agencije Putnik prodat je na berzi za oko 42 miliona evra, čime je propala ponuda ruskog biznismena.

Ruski biznismen Dmitrij Lucenko najavio da će tužiti predstavnike države zbog ometanja kupovine i uputiti protest preko ruske ambasade. Ime novog kupca znaće se za tri dana, a za sada se u javnosti nagađa da je reč o poznatim srpskim biznismenima, kao i o ruskoj firmi Metropol.

"Danas je, na nezakonit način, na Beogradsku berzu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključen paket akcija 'Putnika' koje su u vlasništvu države, a u tome su učestvovali državni ograni", rekao je pravni zastupnik Dmitrija Lucenka Miroslav Boras.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je Akcijski fond bio dužan da blagovremeno obavesti akcionare da će u berzansko trgovanje biti uključeno 70 odsto akcija "Putnika" koje su u vlasništvu države.

Akcijski fond je, prema njegovim rečima, požurio da proda taj paket akcija jer je unapred bilo dogovoreno da se Lucenko onemogući u kupovini "Putnika", jer sve dok traje njegova ponuda, odnosno do 23. aprila, on ne može da kupuje akcije na berzi.

Na taj način je omogućeno, kako je dodao, da to preduzeće na berzi kupi "neko ko je u sprezi sa predstavnicima vlasti u Srbiji".

"Ministri privrede i ekonomskih odnosa sa inostranstvom, Predrag Bubalo i Milan Parivodić, tražili su od Komisije za hartije od vrednosti da ne dozvoli da Lucenko kupi 'Putnik', ali je Komisija odelela tom pritisku i, postupajući u skladu sa zakonom, odobrila njegovu ponudu", naveo je Boras.

On je istakao da je Akcijski fond, pored toga što je na nezakonit način uključio akcije "Putnika" u berzansko trgovanje, naneo i veliku štetu državi time što je dao nalog da se te akcije prodaju po ceni od 6.000 dinara, umesto za 7.200 dinara, koliko je danas cena mogla da se uveća u odnosu na jučerašnju.

"Ono što je danas urađeno na Beogradskoj berzi je čista fantastika", ocenio je Lucenkov savetnik Kiril Babič. On je dodao da se nada da još ima mogućnosti da se prodaja akcija "Putnika" vrati u pravni okvir i da Lucenko realizuje svoju ponudu.

Na Beogradskoj berzi prodato je danas 651.754 akcija "Putnika" za ukupno 3,5 milijardi dinara. Opširnije o tome na ekonomskim stranicama B92.

Lucenko je za kupovinu najmanje 70 odsto akcija "Putnika" ponudio cenu od 5.500 dinara za jednu akciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.