Izvor: RTS, 18.Jun.2021, 05:56

Loše vreme obralo višnje, očekuje se da manji rod "pogura" cene

U Topličkom kraju, lideru u proizvodnji višanja u Srbiji, za desetak dana počeće berba i otkup tog voća. Očekuje se da rod bude manji za trećinu od prosečnog, a otkupna cena nešto viša nego prošle godine.
U selima podno Jastrepca sasvim je izvesno da će voćari, zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom proleća, ubrati i do trećine manji rod višanja od prosečnog.

Nadaju se da će kvalitet nadomestiti manjak roda i očekuju nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << višu cenu nego prethodne godine, kada se kilogram ovog voća plaćao od 25 do 45 dinara.
"Ne znam šta će biti, berači najavljuju cenu oko 20 dinara, što je apsolutno neprihvatljivo. Ako ne budu neke subvencije od države, podsticaj za seljaka, mi smo propali", upozorava Ljubiša Prokić, voćar iz Rasovače.
Todor Miladinović, voćar iz Jugbogdanovca, kaže da je uložio velika sredstva i mnogo truda. "Uradio sam sve što je do mene. Ne znam šta će biti sa cenom, imamo ugovorenu proizvodnju, to je organska proizvodnja kod nas", ističe Miladinović.
"Bilo bi dobro da cena bude 60, 70 dinara" Proizvođači koji su prethodnih godina bili na gubitku, kažu da bi bili zadovoljni i sa malom zaradom. "Ljudi između sebe pričaju da bi bilo dobro da bude 60, 70 dinara", navodi Prokić.
U Topličkom kraju višnja se gaji na oko 5.000 hektara, a godišnje se proizvede više od 400.000 tona ovog voća.
Stručnjaci su saglasni u oceni da će rod biti manji za 20 do 30 posto, i kažu da će i ovog puta cenu odrediti ponuda i tražnja.
"Kakva će situacija biti na tržištu u ovom trenutku ne možemo da procenimo, imajući u vidu da praktično od celokupne voćarske proizvodnje u prošloj godini, jedino zaliha višnje ima u hladnjačama", objašnjava Dragan Paunović iz Regionalne privredne komore u Nišu.
Izgradnja novih smeštajnih i preradnih kapaciteta doprinela bi boljem otkupu i proizvođačima obezbedila veću dobit.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.