Loše prognoze: Boing smanjuje proizvodnju svog poznatog aviona

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše prognoze: Boing smanjuje proizvodnju svog poznatog aviona

Čikago -- Izvršni direktor Boinga Denis Milenburg izjavio je da bi ova kompanija mogla značajno da smanji, ili čak privremeno prekine proizvodnju letelice 737 Max.

Ovaj model aviona se i dalje proizvodi, iako znatno sporijim tempom nego dosad. Letovi ovim tipom aviona obustavljeni su u Martu, posle dve teške nesreće u Etiopiji i Indoneziji, kada je život izgubilo više od 300 ljudi.

"Dodatno usporavanje ili privremeno zaustavljanje proizvodnje aviona 737 Max nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto što želimo učiniti, već alternativa za koju moramo viti spremni", rekao je Milenburg. Nakon ovih fatalnih nesreća proizvodnja je smanjena sa 52 na 42 aviona mesečno. Zbog smanjenje količine proizvodnje došlo je do povećanja troškova u kompaniji koja sada za avionske delove plaća više nego ranije, jer cenu proizvoda određuje količina naručenih proizvoda.

Novi, bezbedniji softver

Nije sigurno kada će avioni 737 Max ponovno leteti, a sada se radi na otkrivanju uzroka nesreće, a veruje se da je to softver koji upravlja sigurnosnim sastavom aviona. Radi se na novom sigurnosnom programu, koji neće biti predstavljen sve do jeseni. I pored trenutne loše situacije, iz Boinga se nadaju da će prvi probni let biti izveden u oktobru. Ipak, sigurno je da 737 max neće leteti do kraja godine, jer posle probnog leta, sledi višenedeljno čekanje na novu dozvolu za poletanje letelica ovog tipa.

Nikad veći finansijski gubici

Zbog zabrane letenja aviona 737 Max, Boing se suočava sa najvećim gubicima prihoda od početka postojanja kompanije, a taj gubitak iznosi nešto malo manje od 4 milijarde dolara u drugom tromjesečju ove godine. Prema procenama, prihodi kompanije su pali 35 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Procene su da će prihodi kompanije nastaviti da padaju, jer su u dužnosti da isplate avio-kompanijama kašnjenje isporuka, a osnovan je fond za porodice žrtava, koji će ukupno dobiti 100 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.