Loš signal MMF-a, mogući novi zahtevi Srbiji

Izvor: Mondo, 25.Avg.2012, 02:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš signal MMF-a, mogući novi zahtevi Srbiji

Ekonomski analitičari ocenjuju da najava MMF da neće da razgovara sa Vladom Srbije o novom aranžmanu predstavlja loš signal.

Najava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će njegova Misija u septembru posetiti Beograd, ali da neće razgovarati o novom aranžmanu sa Vladom Srbije, nije dobar signal, što znači da se mogu očekivati i neki novi zahtevi, ocenili su za Tanjug ekonomski stručnjaci.

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dobar signal što je MMF najavio da se prilikom boravka misije Fonda neće razgovarati o aranžmanu, ali s druge strane smatra da je MMF-u potreban još jedan međukorak između dva razgovora o aranžmanu, da bi se detaljnije upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji.

Oni sigurno žele da postave neke nove uslove pod kojima može da se razgovara o novom aranžmanu, kao i da vide koliko i kako se ispunjavaju oni koje su već postavili, kaže Hanić, dodajući da je moguće da će tražiti neke izmene novog Zakona o NBS, što naša vlada neće dočekati nespremna.

Dogovor sa MMF-om je važan, kako zbog potencijalnih inostranih investitora, tako i zbog novog zaduživanja, rekao je Hanić, koji smatra da se nikako ne bi moglo reći da je Srbija pred bankrotom, jer svi ekonomski pokazatelji govore da je država likvidna i solventna i da se toga ne treba plašiti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je "očigledno da najavljeni dolazak MMF-a u Srbiju predstavlja, u izvesnom smislu, nastavak pritiska koji se vidi već neko vreme, kada su se oni (Fond) oglasili zvanično o uvođenju novog Zakona o Narodnoj banci Srbije".

"Ja mislim, da je to, takođe, s jedne strane i nespremnost MMF-a da nastavi razgovore sa Srbijom, što se pokazalo čak i sa bivšom vladom u februaru, kada je barem za javnost Srbije bilo po malo misteriozno zašto su ti pregovori prekinuti", kaže Savić.

On smatra da je suština, ipak, u tome što se Srbija danas nalazi u veoma teškoj situaciji i što su prognoze MMF-a, ali i drugih svetskih institucija, takve "da se Srbija relativno brzo približava nekom mogućem scenariju, u kome se danas nalaze pojedine zemlje EU, odnosno najtežoj ekonomskoj krizi".

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević smatra da najava MMF-a da se neće baviti aranžmanom, nesumnjivo predstavlja udarac za domaću politiku i upozorenje da menja kurs.

"Rekao bih da je to sa NBS jedna stvar koja zabrinjava, ali još više zabrinjava najava da će se povećavati porezi, a neće se smanjivati državna potrošnja, što je korak u pogrešnom pravcu, kao i sve najave da će država sve moguće raditi i graditi puteve, davati 'Šinvozu' poslove, graditi fabrike oružja sa Rusima..."

MMF će samo izraziti zabrinutost zbog makroekonomskih pokazatelja, ali ako Srbija doživi bankrot, neće prekinuti saradnju, već će sagledati situaciju i spremnost vlade da nešto uradi, pa ako postoji spremnost na rezove, Fond može da se uključi i pruži izvesnu pomoć da se situacija prebrodi, zaključio je Prokopijević.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.