Lokomotiva srpskog razvoja, zarade natprosečne

Izvor: B92, 15.Maj.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokomotiva srpskog razvoja, zarade natprosečne

Beograd -- Sa izvozom od skoro 500 miliona dolara u 2015., gumarska industrija Srbije je na visokoj drugoj poziciji liste izvoznika odmah iza automobilske industrije.

Najveći deo ovog izvoznog kolača ostvarile su kompanije koje proizvode pneumatike, pirotski "Tigar tajers", kruševački "Trajal", "Mitas" iz Rume, ali sve značajniju ulogu igraju i proizvođači gumene obuće ("Tigar") i transportnih i transmisionih traka ("Vulkan protektor", Apatin), pišu Večernje novosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Najuspešnije preduzeće u ovoj oblasti, "Tigar tajers" u Pirotu, u stoprocentnom vlasništvu je svetske gumarske imerije "Mišlen". Zbog natprosečnih i redovnih zarada oko 3.000 radnika, radno mesto ovde je kao dobitak na sportskoj prognozi za armiju nezaposlenih Piroćanaca. Nezvanično, na poslednjem konkursu za 400 radnika, prijavilo se više od 7.000 zainteresovanih, koji ovih dana u grupama polažu razne testove.

Ovakav trend, omogućilo je stalno investiranje u nove tehnologije, poput nedavno otvorenog pogona Valjare, koji se prostire na 29.000 kvadrata, raspoređenih na pet etaža. Ovim komjuterizovanim pogonom, sa najsavremenijim sistemom transportnih traka, zaokružen je investicioni ciklus vredan 215 miliona evra.

Za poslednje tri godine, ukupno je investirano oko 300 miliona evra. Puštanjem u rad ovog pogona, koji pre liči na apoteku negu na gumaru, "Tajers" je povećao kapacitet sa osam na 12 miliona guma godišnje, što je dovoljno za prvo "obuvanje" i rezervu za oko 2,4 miliona automobila. Pre puštanja u rad Valjare, izvoz je bio 295 miliona evra, a sada je projektovan na 360 miliona evra.

“Nova Valjara je najsavremeniji deo fabrike i primer moderne tehnologije koja će zadovoljiti sadašnje, ali i buduće potrebe tržišta”, kaže povodom ove investicije Geri Šejdi, direktor "Tigar tajersa".

Više od 90 odsto guma koje se ovde proizvedu, završi na tržištima srednjoevropskih zemalja, Zajednice nezavisnih država, Bliskog istoka, Afrike... Shodno zahtevima tržišta, timovi stručnjaka stalno lansiraju nove modele, dizajn gazećeg sloja i dimenzije u poluteretnom i putničkom programu. Samo za terence se proizvodi dvadesetak dimenzija, tako da bukvalno ne postoji džip za koji ovde ne postoje gume.

Erik Fejdi, direktor "Mišlen" grupe za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da poslednje investicije u najsavremeniju gumarsku opremu dokazuju poverenje "Mišlen" grupe u pirotsku fabriku, za koju je i obuka radnika svojevrsno investiranje. Svako od novozaposlenih, nakon ulaska u fabriku ima bar još 120 časova raznih treninga.

Osim što je veliki izvoznik "Tajers" većinu sirovina i materijala uvozi, ali je devizni platni bilans pozitivan za oko 120 miliona evra. I drugi veliki gigant naše gumarske industrije je u vlasništvu strane kompanije. Privatizacija "Trajala" je za razliku od mnogih drugih, bila više nego uspešna.

Obećanja rukovodstva američke kompanije "Kuper tajersu" o značajnom uvećanju proizvodnje kada je ova fabrika u Kruševcu zvanično otvorena marta 2012. su se obistinila. To potvrđuju podaci koje su "Novosti" dobile iz "Kuper tajersa" koji je "Trajalovu" fabriku auto-guma kupio krajem 2011. i uposlio 450 radnika.

Već u 2012. proizvedeno je milion guma, u 2013. - 1,5 miliona, a lane je ostvarena proizvodnja od čak 1,9 miliona jedinica. Samo u toku 2014. izvezeno oko 95 odsto proizvodnje i to u EU i u SAD.

“Obim proizvodnje porastao je 26 odsto u periodu od 2013. do 2015. godine, a zabeležen je i rast od 90 posto u proizvodnji budući da smo kupili fabriku (tako da smo skoro udvostručili kapacitete)”, napominju u "Kupersu tajersu".

U Sindikatu "Nezavisnost", jednom od dva reprezentativna sindikata u "Kuper tajersu", ističu da je reč o veoma perspektivnoj fabrici, koja se širi, razvija i ima socijalni dijalog sa zaposlenima.

“Trenutno ima oko 720 radnika i možemo slobodno da se pohvalimo da smo prošlog jula potpisali jedan od najboljih kolektivnih ugovora u privatnom sektoru, koji se uzima kao pozitivan primer”, ističe u izjavi za "Novosti" Dragiša Milojević, poverenik Sindikata "Nezavisnost".

“Još bitnije, taj ugovor se poštuje. Na primer, zadržan je smenski rad (26 odsto), što je, recimo ukinuto Zakonom o radu, a računa se i kompletan minuli rad. Povoljno je i određivanje vremena za godišnji odmor. Prekovremeni rad se uredno plaća, sve u skladu sa zakonom”, dodaju on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.