Lokalnom akcionom grupom do razvoja sela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalnom akcionom grupom do razvoja sela

U svakom somborskom selu postoje proizvođači koji razvijaju male specifične proizvodnje. Da bi otišli korak dalje treba im pomoć u obezbeđivanju sredstava, tržišta, brendiranja proizvoda, a proizvodnja je raznovrsna.

Oko 30 hektara novih vinograda poznatih i priznatih sorti, gaji se u Riđici, a novih vinograda biće još.

"Planiramo proširenje vinograda i biće to sigurno 100, 150 hektara. Nedostaje nam novac, a šansu vidimo u fondovima EU", kaže Goran Gagić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Udruženja vinara "Riđički vinogradi" iz Riđice.

Male proizvodnje razvijaju i u Gakovu, pa se tako u tom selu proizvodi začinska paprika, smilje, lekovito i ukrasno bilje.

"Manje količine na tržištu ne znače ništa i zato nam je potrebno udruživanje", kaže Katica Jokić, Udruženje žena "Gakovčanke" iz Gakova.

Žene u Stanišiću obučene su za organsku proizvodnju i preradu, ali im je zbog važećih propisa otežan izlazak na tržište.

"Da bi uradili deklaraciju moramo platiti istu cenu kao i veliki proizvođači, da bi napravili proizvodnju moramo imati pogon koji zadovoljava i potrebe velikih proizvođača sa nekih 16 prostorija, a to je nemoguće za tradicionalnu proizvodnju i male proizvođače. Nemoguće i neisplativo, a onda to više i nije tradicionalna proizvodnja", kaže Ljiljana Gusić, predsednica Udruženja žena "Udahni život" Stanišić.

Bezdanci svoju razvojnu šansu vide u turizmu, a LAG im može pomoći da dođu do novca za to.

U Lokalnu akcionu grupu– LAG "Panonski fijaker" uključeno je 90 udruženja, preduzetnika i drugih članova iz svih 15 somborskih sela.

"Radićemo projekte za brendiranje proizvoda, marketinga, traženja tržišta, pa sve do projekata za investiranje i proširenje proizvodnje", kaže Jagoda Hočić, menadžerka LAG–a "Panonski fijaker" Sombor.

Misija LAG–a je pomoć ljudima u seoskim sredinama kao bi ostvarili svoje preduzetničke i poslovne ideje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.