Ljubljanska borza pruža sjajne prilike za investitore

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Dec.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljanska borza pruža sjajne prilike za investitore

ANALIZA - Ljubljanski SBI TOP indeks je jeftiniji od glavnih svjetskih indeksa i perifernih regionalnih indeksa, a razlikuje se i po najvišim isplatama dividendi. 

Dividendni prinos glavnog ljubljanskog indeksa je iznad 6 posto, dok je dividenda na prinosu na talijanskom FTSEMIB indeksu 4,2 posto, a hrvatskog CROBEX-a, austrijskog ATX-a i mađarskog BUX-a 3,6, 2,8 i 2,6 posto, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Tvrtke uključene u domaći indeks također su među >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << najmanje zaduženima. Omjer neto duga i EBITDA za domaći indeks iznosi samo 0,2 i viši je od indeksa CROBEX u grupi susjednih zemalja na 0,2, dok je s očitanjem 6,2 najviši u talijanskom FTSEMIB indeksu.

Uz aprecijaciju dionica, visoku isplatu dividendi i vrlo nisku zaduženost, velike se kompanije u sastavu indeksa SBITOP ove godine mogu pohvaliti dobrim poslovnim učinkom, pokazujući da će prvih sedam nakon tržišne kapitalizacije premašiti vlastite planove za 2019.

Cinkarna Celje tako je planirani profit za cijelu 2019. daleko premašila već u prva tri tromjesečja ove godine.

U tom razdoblju Krka je već realizirala cjelogodišnji plan dobiti i objavila obećavajući plan za 2020. Stoga ne čudi da se njezina cijena dionica povećala za više od 20 posto od posljednjeg pada kamatne stope ECB-a. Unatoč tome, Krkine dionice ostaju podcijenjene u odnosu na slične inozemne kompanije u farmaceutskoj industriji. S obzirom na današnju razinu cijena, Krka može očekivati ​​dividendni prinos od oko 5% u 2020. godini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.