Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Konferencija o Kosovu

Ljubljana -- U Ljubljani je u toku međunarodna konferencija o socijalnom i ekonomskom razvoju Kosova.

Dvodnevnu konferenciju organizovali su Austrijsko-francuski centar za približavanje Evropi, Francuski centar za međunarodne odnose i slovenački Centar za evropsku budućnost, a okupiće brojne učesnike među kojima i predstavnike Srbije, Kosova i UNMIK-a.

Izbor tema konferencije, prema rečima slovenačkih organizatora, odražava brojne zadatke evropske i međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politike, koje je istakla Austrija tokom predsedavanja Evropskom unijom, ali i nove izazove s kojima će regija morati da se suoči u bliskoj budućnosti, naročito povodom početka pregovora o konačnom statusu Kosova.

Zato će se učesnici konferencije tokom dva dana, a na osnovu analiza društveno-ekonomske situacije na Kosovu, potruditi da prouče potencijalan razvoj privrednih izvora u regiji, strategiju izgradnje države, reformske procese u javnom sektoru, ali će biti reči i o privrednom i političkom otvaranju regije, regionalnom povezivanju i ulozi međunarodnih organizacija u tim procesima.

Jedan od govornika koji su otvorili konferenciju bio je Albert Roan, zamenik specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu, koji je još jednom podsetio na predistoriju sadašnje situacije na Kosovu, dodavši kako nekadašnji sukob na Kosovu ne može biti upoređen ni s jednim konfliktom u svetu, istakavši još jednom da je vraćanje na situaciju pre 1999. na Kosovu neprihvatljivo. Roan je dodao i da rešenje statusa Kosova mora biti prihvatljivo za žitelje Kosova i da obe strane imaju potpuno suprotne stavove. Prema njegovom mišljenju, srpska strana je ponudila tanak i nerazuman, a kosovska pragmatičan i kostruktivan predlog, ali bez mogućnosti kompromisa.

Roan je, govoreći o tvrdnji srpske strane da je privatizacija na Kosovu nelegalna i da je treba zaustaviti, dodao da oni nisu prava adresa i da srpska strana treba da se obrati generalnom sekretaru UN, kako bi za 2-3 dana bilo nađeno rešenje tog problema.

Ahmet Šalja, zamenik direktora Kosovske poverilačke agencije, svoje predavanje je naslovio pitanjem "Privatizacija na Kosovu: najbolja na Balkanu?". "Uzevši u obzir probleme oko privatizacije s kojima su se suočavali stanovnici Kosova, UN i EU, odgovor bi mogao biti 'da'", rekao je Šalja, koji je izlaganje zaključio nadom da će se tokom narednih nekoliko godina Kosovo, s Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom priključiti EU, dodavši da bi bilo dobro da Srbija konačno shvati da je to jedini put prosperiteta za regiju.

Božidar Cerović, koordinator za privatizaciju u ekonomskom timu Srbije za Kosovo, rekao je da će, bez obzira na to kakav bio status Kosova, ono uvek biti deo regije, uključeno u njen ekonomski život, i da bi u regiji morala da postoji jača međusobna saradnja.

Nenad Popović, vođa pomenutog ekonomskog tima, u svom izlaganju je naglasio da je ekonomski razvoj Kosova ključan faktor političke stabilizacije regije. Popović je podsetio i na sporne tačke kosovske privatizacije i na to da je zvaničan zahtev Srbije da na takvu privatizaciju treba staviti moratorijum. Popović je podsetio i na to da tokom dosadašnje privatizacije na Kosovu nije bilo stranih kupaca, sva do sada privatizovana preduzeća prodata su Albancima, i da je za razvoj Kosova neophodan ulazak stranih investitiora. Ipak, Popović smatra da je saradnja srpske i kosovske strane neophodna svakodnevno. "Zato srpska strana već nekoliko meseci poziva kosovsku stranu da se ne čeka rešenje konačnog statusa za rešavanje svakodnevnih ekonomskih problema", kaže Popović i dodaje da, kada je reč o moratorijumu, Srbija nije protiv privatizacije na Kosovu, ali ne želi da ta preduzeća budu prodata budzašto, već da treba sačekati pravi trenutak i pravog kupca da bi se zaradilo mnogo više i da bi bili dobijeni dobri vlasnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.