Izvor: Blic, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lizing za direktore

Lizing za direktore

Direktori 'Telekoma Srbija', njih 139, imaju jedinstvenu privilegiju - novonabavljena službena vozila ('škoda fabija' i 'opel astra') preduzeće im je ustupilo na višegodišnji lizing pod uslovima nedostupnim za bilo kog građanina Srbije. Naime, čelnici kompanije za telekomunikacije, koja je odnedavno ponovo u većinskom vlasništvu države, uplatiće samo 65 odsto vrednosti automobila i to u ratama na tri godine bez kamate ili na pet godina sa kamatom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na godišnjem nivou od dva odsto, iako se u Srbiji mesečna kamatna stopa kreće između dva i 2,5 odsto. Ove automobile, kako kažu u 'Telekomu', 20 direktora 'prvog nivoa' i 119 direktora 'drugog nivoa' će dobiti pod ovim pogodnostima (sa cenom 65 odsto vrednosti i trogodišnjim beskamatnim kreditom) pod uslovom da ih do isplaćivanja pored ličnih koriste i u službene svrhe bez vozača.

U 'Telekomu' tvrde da davanjem takvih kreditnih aranžmana firma ne gubi ništa, pravdajući to činjenicom da dobavljači posle tri godine korišćenja vozila priznaju da njegova vrednost iznosi 65 odsto novog automobila, zbog čega su, kako kažu, i ponudili takvu cenu.

U odgovoru 'Telekoma' se, međutim, ne objašnjava zašto su odobrili trogodišnju otplatu bez kamate. Uz trenutnu stopu inflacije od oko 10 odsto godišnje, to znači da će za tri godine novac imati za oko trećinu manju vrednost. Posle tri godine 'Telekom', umesto da dobije sredstva kojima može da kupi 96 novih vozila, od novca koji uplate direktori moći će da uzme oko 60 novih automobila.

Svaki građanin koji bi hteo da uzme sličan kredit u banci mora da prihvati mesečnu kamatu od oko dva odsto, a pored toga daje učešće i to između 20 i 30 odsto i mora da pruži veoma čvrste garancije da je kreditno sposoban. Sa druge strane, kompanija u kojoj je država vlasnik 80 odsto kapitala praktično je svojim menadžerima omogućila trogodišnji kreditni aranžman bez kamate i učešća. U 'Telekomu', međutim, ističu da oni ovom transakcijom samo dobijaju jer će se, kako kažu, za tri godine na bruto plati samo jednog vozača uštedeti 900.000 dinara, a da će ušteda goriva po jednom vozilu godišnje biti 180.000 dinara. Manji utrošak goriva u 'Telekomu' očekuju zbog uvođenja 'posebne procedure za snabdevanje gorivom i posebnih putnih naloga za upotrebu vozila'.

Gorivo se sipa uz poseban nalog, ali niko nema precizan aršin kada se auto koristi u službene a kada u privatne svrhe.

U 'Telekomu' navode i da će troškovi održavanja biti manji jer će se direktori sada savesnije odnositi prema vozilima, kao i da će uštedeti i na kasko osiguranju jer su i budući vlasnici obavezni da plate deo osiguranja.

Što se tiče mogućnosti da se ovakvi uslovi ponude i drugim zaposlenima, u 'Telekomu' kažu da bi to bilo isplativo, ali praktično neizvodljivo jer ostala putnička vozila ne koriste određeni pojedinac nego grupa ljudi koja radi na poslovima održavanja. Čelnici 'Telekoma' naglašavaju da ovo predstavlja novu strategiju u korišćenju voznog parka, kao i da u sklopu toga istovremeno prodaju vozila visoke klase ('audi A8', 'lančija K' i 'alfa 156'), pa će ubuduće svi koristiti vozila srednje i niže klase, zbog čega su za menadžere i nabavljeni 'škode fabije' i 'opel astre'.

U odgovoru zbog čega su direktorima omogućili da otkupe službena vozila po uslovima nedostupnim za druge građane, iako je 'Telekom' u većinskom vlasništvu države, nigde se ne kaže ko je doneo ili odobrio ovakvu odluku. Istovremeno, građani znaju u kakvom je stanju fiksna telefonija u Srbiji. A. R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.