Lisovolik:Srbija treba da suzbija utaju poreza

Izvor: Studio B, 08.Dec.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisovolik:Srbija treba da suzbija utaju poreza

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Bogdan Lisovolik je izjavio da Srbija treba da suzbija utaju poreza preko of šor zona u skladu sa najboljom evropskom praksom.

"Diskusija o 'oporezivanju bogatih' je, između ostalog, i političko pitanje. Zato i svaka zemlja mora da odredi za sebe željeni nivo nejednakosti njenih građana. Mi poštujemo svaki izbor, a preporuke možemo dati samo sa stanovišta efikasnosti", rekao je Lisovolik za sajt Skockajtebudžet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
On je ukazao da je važno da se u nastojanju da se više oporezuju oni koji imaju više izbegne diskriminacija između novih i starih investitora.

"Ono što je Srbiji potrebno jeste sprovođenje najbolje evropske prakse u nekoliko oblasti, uključujući i suzbijanje utaje poreza preko of-šor zona. MMF je pružao tehničke savete u vezi sa nekim od od ovih pitanja", rekao je Lisovolik.

Odluku Vlade da penzioneri i zaposleni u javnom sektoru u januaru naredne godine dobiju duplo nižu povišicu nego što je to utvrđeno nedavno donetim zakonom, MMF, prema njegovim rečima, ne vidi kao kršenje utvrđenih fiskalnih pravila.

"Izmenama Zakona o budžetskom sistemu postavljena je hijerarhija fiskalnih pravila, prema kojoj je limit za zaduživanje i visinu deficita najvažnije pravilo. Utvrđivanje visine potrošnje države za penzije i plate u javnom sektoru može se smatrati pravilom drugog reda. Zato se i mogu menjati, ako je to neophodno da bi se održao utvrđen nivo duga i deficita", objasnio je Lisovolik.

Dodao je da glavni cilj makroekonomske politike Vlade Srbije za narednu godinu treba da bude održavanje budžetskog deficita na nivou od 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), uz veću zaštitu socijalno ugroženih grupa.

Parametri indeksacije plata u javnom sektoru i penzija moraju, kako je ocenio Lisovolik, da se utvrde u skladu sa raspoloživim sredstvima za trošenje, zatim sprovedu ključna ograničenja u oblasti takozvane "diskrecione potrošnje", kao što su subvencije, kreditna podrška raznim programima, transferi lokalnim samoupravama i kapitalna trošenja.

"Očekuje se i sprovođenje mera koje bi trebale da poboljšaju prihode. Konkretno, dividenda od Telekoma za ovu godinu biće distribuirana u budžet uprkos očekivanoj prodaji ove firme u 2011. godini, a Vlada će, izmenama zakona, obezbediti i veće prihode od poreza", rekao je Lisovolik.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija da suzbije utaju poreza"

Izvor: B92, 08.Dec.2010

Beograd -- Predstavnik MMF-a za Srbiju Bogdan Lisovolik je izjavio da Srbija treba da suzbija utaju poreza preko ofšor zona u skladu sa najboljom evropskom praksom..."Diskusija o 'oporezivanju bogatih' je, između ostalog, i političko pitanje", rekao je Lisovolik..."Zato i svaka zemlja mora da odredi...

Nastavak na B92...

Suzbiti utaju poreza

Izvor: S media, 08.Dec.2010

Stalni predstavnik Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Bogdan Lisovolik je izjavio da Srbija treba da suzbija utaju poreza preko of šor zona u skladu sa najboljom evropskom praksom..."Diskusija o 'oporezivanju bogatih' je, izmedju ostalog, i političko pitanje. Zato i svaka zemlja mora da...

Nastavak na S media...

Lisovolik: Srbija treba da suzbija utaju poreza

Izvor: Economy.rs, 09.Dec.2010, 02:22

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Bogdan Lisovolik je izjavio da Srbija treba da suzbija utaju poreza preko of šor zona u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.