Lisovolik: MMF vidi pozitivne znake

Izvor: B92, 07.Nov.2009, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisovolik: MMF vidi pozitivne znake

Beograd -- Vidimo ohrabrujuće znake ekonomskog oporavka Srbije, kaže Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.

Čini se da je poljoprivreda dala podsticaj procenjenom ishodu trećeg kvartala iako je nešto od ovog efekta privremeno, navodi on i dodaje da septembarski podaci o industrijskoj proizvodnji pokazuju značajan napredak u odnosu na stope rasta viđene ranije ove godine.

„Međutim, septembar je samo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesec, tako da je oporavak možda još ’lomljiv’. Što se tiče 2010. godine, mogu da kažem da smo i dalje oprezni i zato se držimo projekcije relativno skromnog rasta od 1,5 odsto, koju smo izneli pre dva meseca", kaže Lisovolik.

On kaže da su predstavnici MMF-a ubeđeni da će vlasti izvršiti dogovorene reforme i da će bilo kakve „omaške" biti ograničene i rešene korektivnim merama.

Lisovolik kaže da MMF smatra da će dogovoreni deficit od četiri odsto BDP biti finansiran pod razumnim uslovima, ali napominje i da bi viši fiskalni deficit mogao da uključi okretanje prema skupljim zajmovima koji predstavljaju rizik za fiskalnu održivost.

„U 2011. godini, dalje smanjenje deficita bi trebalo da bude usmereno tako da fiskalna pozicija bude na čvršćim osnovama", kaže on i dodaje da „što se tiče održivosti duga, smatramo da odnos javnog duga prema BDP još uvek nije visok, ali je tempo rasta zaduživanja u dosadašnjem delu godine bio prilično brz".

Objašnjavajući plan o usklađivanju penzija prema privrednom rastu, on kaže da je taj metod veoma transparentan i baziran na garantovanom usklađivanju sa inflacijom sa određenim pomeranjem naviše u slučaju da ekonomski rast bude iznad određene granice. „Ova druga promena omogućila bi penzionerima da imaju neku korist od većeg privrednog rasta ukoliko do njega dođe", navodi Lisovolik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.